Marta Ter: ‘La Fura i el tirà’

  • La sòcia de la Lliga dels Drets dels Pobles exposa en què es basa el control i el terror de Kadírov

VilaWeb
Redacció
05.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Elena Milàixina, periodista compromesa de Novaia Gazeta, m’explicava ahir que era perillós de treballar per aquest diari, que ha vist assassinats sis dels seus treballadors, entre aquests Anna Politkòvskaia. Perillós, però necessari.

Sense dubtar-ne gens, assenyalava el president de Txetxènia, Ramzan Kadírov com a còmplice d’algun d’aquests assassinats. Les investigacions internes que el diari ha dut a terme així ho demostren.

Ramzan Kadírov presideix un règim totalitari basat en el terror que ell mateix s’ha encarregat d’escampar. Vaig visitar Txetxènia fa a penes un mes i vaig poder comprovar ho controla tot, i que sense el seu vist-i-plau res no pot prosperar.

El seu règim es caracteritza per una corrupció rampant que té absolutament asfixiada l’economia local, per un auge de l’islam sufí i una tornada a les ‘tradicions txetxenes’ en detriment dels drets de les dones, pel culte a la seva personalitat, amb retrats seus i del seu pare decorant tota la república, i, sobretot, per una repressió brutal contra qui s’atreveixi a criticar-lo públicament. En canvi de contenir amb violència implacable el moviment independentista i de sufocar la insurgència armada, té carta blanca del Kremlin per a fer allò que vulgui.

Ramzan Kadírov és l’amo i senyor del seu feu, Txetxènia, que Putin li ha regalat. Avui és el seu aniversari, fa trenta-cinc anys, i rebrà un altre obsequi: l’actuació de la Fura dels Baus a Grozni.

Els valors socials i el posicionament polític que en principi la Fura del Baus vol demostrar amb els seus espectacles xoquen frontalment amb la situació que viu Txetxènia, i em pregunto quina és la raó per la qual han acceptat actuar i possiblement cobrar de Ramzan Kadírov. Quan el mes passat, coincidint amb l’estrena d’una obra, van dir en aquesta entrevista: ‘S’ha de demostrar al món que els diners no ho són tot’. Aquesta és la millor manera de demostrar-ho?

 

Marta Ter, coordinadora de la campanya ‘Txetxènia, trenquem el silenci‘ de la Lliga dels Drets dels Pobles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any