L’ICS proposa als sindicats reduir sous o acomiadar mil cinc-cents treballadors interins

  • Tensió entre metges i mossos a l'entrada de la seu de l'ICS durant la reunió

VilaWeb
Redacció
03.10.2011 - 18:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha dit als sindicats de metges que si no accepten rebaixar a la meitat la paga extra de Nadal i ajornar el cobrament de guàrdies i alguns complements, mil cinc-cents interins poden ser acomiadats. En un recés de la negociació que fan avui els sindicats i la direcció de l’ICS, els sindicats han explicat que els ha fet tres propostes: reduir a la meitat la paga de Nadal, rebaixar un 25% la jornada laboral de sis mil treballadors o que mil cinc-cents interins siguin acomiadats. Els representants de CCOO, Satse i UGT han dit que no acceptaran aquestes propostes.

Mentrestant, la porta de l’ICS ha tornat a ser escenari de tensió entre personal sanitari que protesta per les retallades en el sector i els mossos d’esquadra. Just a l’inici de la reunió entre la direcció de l’ICS i els sindicats, uns cinc-cents metges i infermers han tornat a tallar la Gran Via de Barcelona, a l’alçada de Balmes. S’han viscut moments de tensió entre metges i mossos, amb escridassades i algunes empentes.

Els sindicats participen avui en la tercera reunió de la mesa sectorial de l’ICS amb el propòsit de de negociar, fent un ‘front unitari’, les retallades salarials de 45 milions que l’Institut té previst de fer abans de fi d’any. La irrupció, dijous, d’una cinquantena de sanitaris a la seu de l’ICS va interrompre la reunió entre representants de Metges de Catalunya, Satse, CC OO, UGT i Catac-IAC, que es va suspendre fins avui a les quatre de la tarda.

Els professionals del sector protestaven per les retallades de mil milions d’euros del pressupost. La crispació fou la raó adduïda pels dirigents sindicals per justificar l’acció de dijous, encara que molts la van trobar incòmoda. En tot cas, va servir perquè els sindicats sortissin de la seu de l’ICS amb la voluntat de dur a terme un esforç conjunt i entendre’s abans de la negociació d’avui.

Els sindicats acusen l’ICS de manca de transparència i li exigeixen una informació detallada que justifiqui econòmicament les noves mesures d’estalvi. 

‘L’ICS ens demanava un acte de fe’, diuen fonts de Metges de Catalunya, que recorden que en la primera reunió, ara fa una setmana, només van rebre informació verbal de les mesures previstes, les quals inclouen una reducció de la meitat de la paga extra de Nadal i l’ajornament del pagament de les guàrdies a seixanta dies. Ara els sindicats no saben la informació que volia oferir-los la direcció perquè la segona reunió, la de dijous, va ser interrompuda poc després d’haver començat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any