La Junta del Barça va provar de confondre els compromissaris parlant d’unes eleccions municipals a Qatar que no ho són

  • La realitat és la d'un consell assessor sense poders

VilaWeb
Redacció
26.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En l’assemblea de compromissaris del Barça la Junta va sotmetre a votació l’acord per portar a la samarreta el logo de Qatar Foundation. En la presentació de l’acord va dir que, la samarreta, la pagava el govern d’aquell país, un país que no era una democràcia, segons que va admetre. Però, per atenuar l’impacte d’aquesta admissió, també va afirmar que era el país més avançat de la zona i que hi havia eleccions municipals, en què hi havia, fins i tot, dones electes.

La realitat és ben diferent. Les ‘eleccions municipals’ de què va parlar la junta del Barça, no són tals. A Qatar no hi ha hagut mai eleccions generals (no hi ha parlament i els partits polítics hi són prohibits), ni eleccions municipals pròpiament dites. L’únic organisme que hi ha és un consell municipal, purament consultiu sense gens de capacitat executiva i, per tant, gens equiparable a un ajuntament.

El Consell Municipal Central fou instituït el 1999 i des d’aleshores ha estat elegit quatre vegades, la darrera enguany mateix. El formen 29 membres, que es limiten a assessorar el ministre d’afers urbans, que pot fer-ne cas o no. El poder és del ministre, que pot dissoldre’l quan ho consideri convenient i sense haver de donar explicacions. 

En les eleccions del consell, fetes enguany, la participació fou del 43% del cens, quasi trenta punts menys que no la del 1999, i els analistes de la regió hi veuen un senyal de disgust de la població, per la nul·la operativitat d’aquesta institució. 

Totes les institucions mundials de drets humans consideren Qatar una dictadura o una règim autoritari; no n’hi ha cap que digui que és una democràcia. Per exemple, la classificació de l’organització Freedom House, en una escala que va de 1 (democràcia) a 7 (dictadura), puntua Qatar amb un 6; i el Democracy Index del setmanari britànic The Economist situa Qatar, un ‘règim autoritari’ al lloc 137, al darrere de la Xina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any