Vídeo amb el discurs complet del pregó de Joaquim Maria Puyal a les festes de la Mercè de Barcelona

  • Ahir fou ahir el pregoner multimèdia de la festa de la Mercè · Va fer una crida a defensar 'allò que és nostre'

VilaWeb
Redacció
24.09.2011 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pregó del periodista i lingüista Joaquim Maria Puyal va inaugurar ahir la Festa Major de Barcelona. Puyal va evocar els records d’una vida de barceloní, el seu ‘festeig’ amb la ciutat, i va proclamar que calia defensar les nostres coses, especialment la llengua, que ‘no som tan lluny de perdre’.

Va repassar, dècada per dècada i any per any, la vida social i cultural de Barcelona. El pregó va ser ple de referències a la comunicació, a l’oralitat, a la cultura de masses i als fets més populars de la història de Barcelona i de Catalunya. Puyal va omplir el seu discurs d’arxius sonors, musicals i radiofònics, que el van convertir en un pregó multimèdia.

Puyal va il·lustrar el recorregut històric de la ciutat amb la veu d’una venedora de diari, el so del virolai, del ‘Diario hablado de Radio Nacional de España’, del teclat d’una màquina d’escriure, la sintonia del programa de televisió ‘Vostè pregunta’, el discurs de Pau Casals a l’ONU i la sintonia de TV3; i amb cançons de Núria Feliu, Serrat, Los Clippers, Luis Aguilé, Peret, Guillermina Motta, Moncho, Sirex, Gino Paoli, The Moody Blues, Joan Isaac, Lluís Llach, Jaume Sisa, Raimon, Maria del Mar Bonet, la Companyia Elèctrica Dharma, Marina Rosell, La Trinca, Gato Pérez, Dyango, Freddie Mercury i Montserrat Caballé, Los Manolos, Sau, Sangtraït, Sopa de Cabra, els Pets, Lax’n’Busto, Gossos, Antònia Font o Manel.

A més, va reivindicar ‘l’orgull pel patrimoni col·lectiu’ i la defensa de ‘les coses pròpies’. També va demanar un esforç d’integració i de comprensió mútua amb els immigrants;  apreciar i sentir orgull de la cultura pròpia i els símbols nacionals.

Va fer un agraïment especial al batlle que va portar els Jocs Olímpics a Barcelona, Pasqual Maragall. En aquest moment, els assistents van interrompre per primer cop la continuïtat del discurs de Puyal amb un aplaudiment. Llavors Puyal va dir que el país necessitava capdavanters: ‘Que tinguin el valor de l’autenticitat, treballin, s’exigeixin, s’esforcin i estiguin convençuts d’allò que ens diuen.’

Al principi del discurs, Puyal es va adreçar en rus a una representació de la ciutat de Sant Petersburg, convidada a la festa major. I al final del pregó va invitar els ciutadans de tots els orígens a viure intensament la Mercè, i ho va fer en algunes llengües nord-africanes, asiàtiques i en espanyol i en anglès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any