Mascarell diu que el govern espanyol no solament no protegeix el català, sinó que el combat

VilaWeb
Redacció
21.09.2011 - 14:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presentat avui el dossier de política lingüística de l’any passat i l’ha lliurat a la presidenta del parlament.

En una conferència de premsa, ha dit, basant-se en les conclusions del dossier, que el català anava a bon ritme, i ha lamentat ‘l’escassa predisposició de l’estat envers la llengua catalana. En paraules seves, el govern espanyol no solament no protegeix la llengua, sinó que la combat, amb les sentències del Tribunal Constitucional i les del Tribunal Suprem sobre la immersió lingüística.

Segons l’informe, les dades són esperançadores per la llengua: el 13% de castellanoparlants s’han passat al català i un 97% dels joves de 19 anys saben escriure bé en català. ‘És un èxit de la immersió’, ha dit Mascarell, que ha afegit: ‘ningú no pot dir que la societat catalana no sap administrar la pluralitat de les seves llengües’.

Ara, la salut de la llengua a la societat contrasta amb l’escàs ús en altres àmbits,  com el de la justícia, on encara no s’hi ha normalitzat. De fet, només el 14,5% de les sentències dictades l’any passat a Catalunya es van redactar en català, concretament 37.645, 2.300 menys que l’any anterior, mentre que 221.359 es van dictar en espanyol, onze mil més que no el 2009.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any