Rigau demana als professors que no facin insubmissió

  • 'Ja respondrà el departament', ha dit la consellera sobre la sentència del TSJC sobre la llengua a l'escola

VilaWeb
Redacció
05.09.2011 - 17:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Educació, Irene Rigau, ha demanat als professors que no facin insubmissió arran de la sentència del TSJC que imposa l’espanyol com a llengua vehicular. ‘Ja respondrà el departament’, ha dit Rigau en declaracions a Catalunya Ràdio. ‘No polititzem la relació dels mestres amb els pares i dels mestres amb els alumnes’, ha afegit. Al matí, a RAC-1, Rigau havia dit que si s’havia d’arribar a deixar la política per la llengua estava disposada a fer-ho.

‘Jo, insubmissió evidentment que no, perquè tenim unes normes a favor de la llengua catalana i es poden aplicar. Ara, suport i mobilització a favor de la llengua evident que sí, per fer possible que cada generació descobreixi que eliminant el català a l’escola volem anul·lar el sentit de pertinença a la nació’, ha declarat Rigau avui a la tarda.

La consellera havia dit al matí que enveient l’embestida contra la immersió lingüística estava disposada a tot per defensar el model català. I havia recordat que va entrar em política precisament per a defensar la llengua.

Ha dit que estava disposada ‘a una multa o a inhabilitació per càrrecs públics’ en la defensa de la immersió lingüística i ha dit que el curs començaria amb normalitat i que ‘a partir del 2 de novembre [termini fixat pel TSJC] aquesta normalitat continuarà’.

Rigau, que ha qualificat la petició del tribunal de ‘setge de l’estat contra la llengua’, ha reiterat que la interlocutòria es refereix a tres casos concrets i ha dit que es donarà resposta a aquests casos, ‘sense extrapolar res a l’educació catalana en general’. Rigau ha explicat que s’esgotaran totes les vies judicials i s’ha mostrat convençuda que la immersió lingüística no es tocarà, fins al punt que si s’ha de tocar, està disposada a deixar la política. El president de la Generalitat, Artur Mas, ja va dir ahir que el govern i ell mateix capitanejarien una defensa ‘clara i inequívoca’ de la llengua catalana contra tot intent de margina-la. I va dir que tot atac a la llengua fracassaria.

Homs: ‘El PP toparà amb una majoria al parlament’

El portaveu del govern català, Francesc Homs, per la seva banda, ha avisat avui el Partit Popular que tota proposta en contra de la immersió ligüística toparà amb una majoria al parlament. Segons que ha informat TV3, el PP ja ha preparat una proposta de reforma de la llei d’educació (LEC) que preveu tramitar al parlament per a adaptar-se a les peticions (pdf) del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquesta proposta inclou incorporar l’espanyol com a llengua vehicular a l’escola en cas que les famílies ho demanin, separant els alumnes en dos grups. 

Per Homs, que en una entrevista a TV3 ha agraït el suport d’aquest cap de setmana rebut per tots els partits i per entitats i associacions, ‘la cohesió i la convivència són els valors màxims que cal protegir i el que els articula a Catalunya són la llengua i l’escola’. Per això ha dit que el govern es mostrarà encara més ferm si té la societat al darrere.

Homs ha dit, també, que el país viu d’ençà de divendres un clima similar al que hi hagué després de la sentència contra l’estatut i que per això ‘cal enfocar l’11 de setembre en clau de país i de dignitat’. I ha fet un últim avís al PP i al PSOE: ‘Aquest cap de setmana ens han fet dues embestides, però han de sbaer que amb la reforma constitucional es trenca alguna cosa més que el simple fet de no haver-se posat d’acord en una reforma important’.

Mascarell: ‘Si la via judicial i política no funcionen, la societat s’haurà de mobilitzar en defensa del català’

També n’ha parlat avui, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha dit que el govern esgotarà la via jurídica fins al final. I ha dit que, si això no funciona, ‘la societat s’haurà de mobilitzar en defensa del català, com ha fet altres vegades’. Mascarell s’ha mostrat confiat que, d’una manera o d’una altra, s’evitarà tocar la immersió lingüística perquè, segons que ha dit, gaudeix d’un amplic consens i és fonamental per al nostre país.

El TSJC prova de matisar la interlocutòria

L’oposició popular i política ha estat tal aquest cap de setmana que fins i tot el mateix TSJC ha provat de matisar, aparentment, la interlocutòria. En efecte, ahir el president del tribunal va dir que el redactat era confús i que no es podia pas canviar el sistema d’immersió lingüística per la protesta d’unes poques famílies.

CiU avisa el PP

El portaveu de CiU al parlament, Oriol Pujol, va avisar el PP que CiU el descartaria de futurs acords, si posava la condició de l’escola bilingüe. I va recordar que el PP mai no havia posat la condició de tirar endavant els pressupostos en canvi d’introduir l’espanyol com a llengua vehicular: ‘I si ens la posa, deixarà de ser un company de viatge en la dinàmica pressupostària.’ També va advertir que CiU no renunciaria a res en canvi del model d’immersió. ‘Si en alguns moments hem de posar-nos al límit d’allò que disposi algun tribunal, potser ens hi posarem.’

PP i Ciutadans, sols

El PP i Ciutadans són els únics partits que s’han felicitat per l’ordre del TSJC i els únics que no fan costat al govern, que va anunciar (vídeo) divendres que hi recorreria contra. La resta de partits han demanat fermesa al govern en la defensa de la immersió lingüística i que no fes cap pas enrere en la qüestió del català a l’escola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any