El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, aclaparat per les crítiques

  • La campanya 'Jo no acato la sentència contra el català' té quaranta mil adherits · Oriol Pujol avisa el PP que serà descartat de futurs acords, si posa la condició de l'escola bilingüe · Esquerra i Solidaritat criden a la desobediència · Entitats i sindicats demanen fermesa a la Generalitat en la defensa de la immersió lingüística

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La campanya a Facebook ‘Jo no acato la sentència contra el català‘ ja té prop de quaranta mil adherits i la xifra no para de créixer. La ràpida resposta popular i la presa de posició contundent dels partits i del president Mas mateix ha portat el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) a intentar, aparentment, una rectificació de l’ordre (pdf). En efecte, ahir el president del tribunal va dir que el redactat era confús i que no es podia pas canviar el sistema d’immersió lingüística per la protesta d’unes poques famílies.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir ahir que el govern i ell mateix capitanejarien una defensa ‘clara i inequívoca’ de la llengua catalana contra tot intent de margina-la: ‘Ens mantindrem fidels i dempeus en la defensa de la nostra identitat, de les nostres tradicions i de la nostra llengua més que centenària.’ I va demanar a les institucions, especialment als ajuntaments, que fossin els primers a defensar el model lingüístic del país i de l’escola.

També van prendre posició sobre el cas alguns altres membres del govern, com la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. Aquesta va assegurar que no hi hauria canvis per al curs 2011-2012 perquè s’havia preparat amb totes les garanties, seguint la llei catalana d’ensenyament, la LEC. Convençuda que hi ha una manera d’avalar jurídicament el model d’immersió lingüístic català, Rigau va fer una crida a la calma, en la línia del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va preconitzar de seguir totes les vies jurídiques abans d’apel·lar a la desobediència, i de la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, que va voler despolititzar la polèmica dient que el govern compliria la sentència en els ‘casos concrets en què hi ha interposada una demanda’. Fins i tot el ministre espanyol de Justícia, Francisco Caamaño, va provar dissabte de calmar la reacció social desfermada dient que la interlocutòria dictada divendres pel TSJC es referia a un cas concret i que els tribunals avalaven que el català fos la llengua vehicular.

CiU avisa el PP

El portaveu de CiU al parlament, Oriol Pujol, va avisar el PP que CiU el descartaria de futurs acords, si posava la condició de l’escola bilingüe. I va recordar que el PP mai no havia posat la condició de tirar endavant els pressupostos en canvi d’introduir l’espanyol com a llengua vehicular: ‘I si ens la posa, deixarà de ser un company de viatge en la dinàmica pressupostària.’ També va advertir que CiU no renunciaria a res en canvi del model d’immersió. ‘Si en alguns moments hem de posar-nos al límit d’allò que disposi algun tribunal, potser ens hi posarem.’

PP i Ciutadans, sols

El PP i Ciutadans són els únics partits que s’han felicitat per l’ordre del TSJC i els únics que no fan costat al govern, que va anunciar (vídeo) divendres que hi recorreria contra. La resta de partits han demanat fermesa al govern en la defensa de la immersió lingüística i que no fes cap pas enrere en la qüestió del català a l’escola.

Entitats, associacions de pares i sindicats també s’han declarat disposats a mantenir-se ferms i a desobeir l’ordre del tribunal. Així ho han fet públic Òmnium Cultural, la plataforma Somescola.cat, la Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), UGT, CC OO, USTEC·STEs, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (FAPAC).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any