Homs diu que aquest Onze de Setembre s’ha de tornar a sentir la veu pròpia del país

  • Ha presentat els actes de la Diada · Tornaran a blindar el monument de Rafael Casanova

VilaWeb
Redacció
02.09.2011 - 14:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha constatat que la Diada arriba aquest any en un clima preocupant per la reforma constitucional, similar al de l’any passat amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Així, Homs creu que aquest Onze de Setembre tornarà a ser una fita important per fer sentir la veu del país.

Pel que fa els actes, l’esquema serà molt semblant a l’any passat. Hi haurà un acte conjunt de la Generalitat i el parlament al Parc de la Ciutadella i es farà la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova. A més, es mantindrà el blindatge davant del monument per evitar escridassades. El president Artur Mas també farà una ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova, a Sant Boi de Llobregat.

L’acte de la Ciutadella tindrà com a eix central la commemoració de diferents efemèrides al voltant de fets i personalitats de la cultura catalana. La direcció artística anirà a càrrec de Joan Ollé i la conducció la farà la periodista Ariadna Oltra. Ollé ha dissenyat un programa amb la lectura de poemes i textos d’autors catalans, que es combinarà amb la interpretació de cançons i de dansa tradicional catalana. Totes les actuacions serveixen per commemorar alguna efemèride de la cultura i de personalitats catalanes.

Homs diu que el pressupost és continuista i l’ha xifrat en uns dos-cents setanta mil euros, trenta mil menys que el de l’any passat. El que sí que va reduir el govern va ser la recepció amb motiu de Sant Jordi.

L’acte de la Ciutadella tindrà com a eix central la commemoració de diferents efemèrides al voltant de fets i personalitats de la cultura catalana. La direcció artística anirà a càrrec de Joan Ollé i la conducció la farà la periodista Ariadna Oltra.

Totes les actuacions serveixen per commemorar alguna efemèride de la cultura i de personalitats catalanes. Per exemple, l’Orfeó Lleidatà, que aquest any celebra els cent cinquanta anys de la fundació, interpretarà El Cant de la Senyera, i Lluís Soler llegirà un fragment del discurs inaugural de la Tercera Festa Modernista de Sitges, que va fer Santiago Russiñol, de qui es commemora també el cent-cinquantè aniversari del naixement.

A continuació, l’Agrupació de Balls Populars de Sitges interpretaran la Moixiganga, es recordaran els cent vint-i-cinc anys de la publicació de ‘L’Atlàntida’, de Jacint Verdaguer, amb la interpretació d”Al Cel’ per part de Roger Mas.

El centenari de la mort de Joan Maragall també serà una efemèride present en la Diada d’enguany, Àngels Poch llegirà l’article periodístic ‘La ciutat del perdó’, que el poeta va publicar després dels fets de la Setmana Tràgica. A més, amb motiu del centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Màrius Serra farà la lectura d’un text, escrit per a l’ocasió, on explicarà l’evolució de la llengua catalana en aquests cent anys.

També hi haurà temps per parlar de Josep Maria de Sagarra, Josep Pla, Pere Quart i Jaume Subirós. D’altra banda, l’acordionista Carles Belda oferirà una versió per celebrar els vint anys del concert que van oferir al Palau Sant Jordi els grups de rock més coneguts del Principat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any