Salut justifica el tancament d’urgències a les nits i no en descarta de nous

  • Quaranta-sis centres del Principat han tancat el servei d'urgències nocturnes · Metges i usuaris tornen a ocupar els CAP desallotjats dimecres

VilaWeb
Redacció
01.09.2011 - 20:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Departament de Salut ha justificat el tancament a les nits de les urgències d’alguns Centres d’Atenció Primària (CAP) per la poca afluència. Per exemple, al Vallès Occidental, on se succeeixen les protestes d’usuaris, el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, ha explicat que la mitjana d’assistència en alguns centres és d’entre 1,5 i 4 visites per nit. Ha afirmat que tot i els tancaments l’assistència sanitària no empitjorarà ja que aquests serveis s’han substituït per l’atenció telefònica, els metges de guàrdia i les ambulàncies.

Padrosa ha reconegut que alguns usuaris s’hauran de desplaçar més lluny per a poder ser atesos, però no ha descartat que hi hagi nous tancaments.

Fins el moment s’han tancat quaranta-sis urgències nocturnes i els diumenges -vint-i-cinc al juliol i vint-i-un al setembre-, xifra que es podria ampliar amb vuit centres més entre el setembre i l’octubre, fins a arribar als noranta CAP afectats.

El director del CatSalut ha dit que l’objectiu d’aquesta ordenació és fer el sistema sostenible i ha assegurat que ‘no es deixen visites per fer’, ja que es deriva als malalts a un altre centre o els atén una ambulància. D’altra banda, ha assegurat que això no col·lapsarà els hospitals.

Metges i usuaris tornen a ocupar els CAP desallotjats dimecres

Els mossos d’esquadra, a petició del Departament de Salut, van desallotjar ahir grups de gent que ocupaven, com cada nit des de feia setmanes, els centres d’Atenció Primària (CAP) de Badia, Castellar del Vallès, ca n’Oriac (a Sabadell) i Santa Perpètua. Però avui els ocupants han tornat a ocupar i acampar en aquests CAP en una acció de protesta per la supressió del servei d’urgències nocturnes d’aquests CAP.

Salut, en un comunicat, va justificar el desallotjament d’ahir perquè les condicions de seguretat i de salubritat dels locals ‘s’havien degradat progressivament’. També deia que, si bé ‘respectava escrupolosament el dret dels ciutadans d’opinar i de manifestar-se pacíficament, lamentava les accions de protesta que impliquen l’ús inadequat dels equipaments sanitaris, que ocasionen molèsties a pacients i professionals i que impedeixen el funcionament normal d’alguns centres’.

Una de les entitats manifestants, Altraveu Castellar, ja va fer un comunicat ahir en què condemnava el desallotjament i convidava a continuar la protesta de manera indefinida i a participar en la manifestació convocada per demà a Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any