La política catalana elogia a l’històric ex-president del parlament i dirigent d’ERC

  • Les primeres reaccions recorden la figura lluitadora d'Heribert Barrera

VilaWeb
Redacció
28.08.2011 - 10:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les reaccions polítiques a la mort de l’ex-president del parlament, Heribert Barrera, no s’han fet esperar i polítics de tots els partits i colors han recordat i elogiat la figura de l’expresident. Joan Puigercós, president d’ERC, ha lamentat la pèrdua de Barrera, el qual, ha dit, és un referent per a ERC i per Catalunya. ‘La tristesa de la notícia s’uneix al record del referent que ha signiticat per al conjunt de la militància d’ERC i de la societat catalana’. Ha recordat que ‘Barrera va tenir una posició molt incòmode durant la transició’. Artur Mas, president de la Generalitat, ha recordat la participació de l’ex-president a la manifestació del 10 de juliol com a metàfora de la seva trajectòria. El líder del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha elogiat la ‘lleialtat a les conviccions republicanes’ i la ‘trajectòria de lluitador’ de Barrera. 

Duran i Lleida l’ha descrit com un polític ‘humil i patriota’ i Joana Ortega li ha agraït ‘l’entrega i el treball’. Jordi Pujol ha expressat un sentiment de gran admiració pel Barrera. ‘Va ser un home molt recte i honest, molt cumplidor dels seus compromisos. Va saber exercir la discrepància amb elegància’. Solidaritat per la Independència ha recordat el ‘ferm i clar’ independentisme de Barrera. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha dit que tant la ciutat com Catalunya ‘recordaran sempre Barrera amb estima i admiració’. Trias ha assegurat que l’ajuntament de Barcelona dedicarà un carrer o espai de la ciutat a la seva memòria.

La presidenta actual del parlament, Núria de Gispert, ha ressaltat ‘l’incansable dedicació’ a la lluita per l’autogovern del seu antecesor. De Gispert ha descrit Barrera com ‘un dels grans referents de l’independentisme català’ i ha assegurat que va desenvolupar el seu càrrec de president del Parlament ‘amb integritat i abnegació patriòtica’. La presidenta del parlament valora que Barrera va saber enllaçar ‘el Parlament i l’autogovern de la república amb les nostres institucions restablertes’ durant la presidència de la càmara del 1980 al 1984. També ha volgut destacar les paraules de Barrera durant la diada de l’onze de setembre del 2010: ‘Les noves legislatures des del 1932 fins avui ens poden oferir una lliçó: ja fa més de cent anys que va començar una lluita política per les llibertats de Catalunya’.

L’ex-president del parlament, Joan Rigol, també ha volgut recordar al seu antecesor com ‘un dels polítics més clarividents’ de la història catalana recent i que fou un polític ‘honest i insobornable’. 

Jaume Bosch, diputat i dirigent d’ICV, s’ha afegit al dol per la mort de Barrera i ha reconegut la seva tasca ‘per les llibertats nacionals i democràtiques’ tot i que li ha retret que donés a Jordi Pujol la presidència de la Generalitat el 1980. El Partit Popular ha admès la ‘credibilitat política exemplar’ de l’ex-president del parlament i d’ERC, més enllà de les diferències ideològiques. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any