Juanjo Sunyer: ‘No han cercat cap alternativa per mantenir viva RTV Mallorca’

  • El periodista del canal mallorquí avisa que hi ha el perill que desaparegui un model d'informació basat en la proximitat

VilaWeb
VilaWeb
Bel Zaballa
22.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Era una de les promeses electorals del president balear, José Ramon Bauzá. Va dir que tancaria Ràdio Televisió de Mallorca (RTVM) i tot apunta que així serà. ‘S’únic tràmit que queda per començar el compte enrere és que ens comuniquin l’ERO’, diu en una entrevista a VilaWeb el periodista Juanjo Sunyer, presentador dels informatius del migdia a TVM i un dels representants dels treballadors de l’ens públic. Sunyer, pessimista davant les possibilitats de trobar una nova feina, posa èmfasi en què ‘la patacada més important se l’emportaran les productores’, perquè no hi haurà feina per totes. També destaca que el més perillós del tancament de RTVM és que desaparegui el model d’informació de proximitat de què el canal ha fet bandera des del començament.

Amb el canvi de direcció de l’ens, va començar la mala maror, que es va convertir en censura divendres passat, quan el director va prohibir que s’emetés una peça per l’informatiu en què s’explicava la posició dels treballadors respecte l’ERO. Segons que va denunciar el comitè d’empresa, la direcció va advertir que si no es complien les ordres s’obriria un expedient disciplinari…

Al final, la notícia no va sortir.

No. S’editor no la va treure, per prudència personal i per consell dels altres companys. Però s’ha denunciat el fet, perquè si sa dirreció no està d’acord amb algun punt de s’informació o es comunicat, es pot parlar o comentar d’altres maneres que no sigui vetant s’informació. Hi ha hagut censura perquè s’informació anava en contra de s’interès de sa direcció.

Com ho heu viscut, els treballadors?

Si ja és difícil de païr que es mitjà en què treballes està condemnat a ser tancat, que saps que d’un moment a s’altre et comunicaran s’expedient de regulació i que d’aquí a un mes es tancarà RTV Mallorca, ara s’afegeix es sentiment que es vulneren drets. No només hi va haver censura sinó que es va amenaçar s’editor, i això crea un clima difícil. Hi ha un col·lectiu de treballadors que se sent agredit i que veu que hi ha hagut un abús d’autoritat. Sa direcció fa poc que hi és, i això encara enrareix més l’ambient.

Aquest és el final de RTV Mallorca?

Sí, ja s’han començat es tràmits legals. Ara es treballadors som a s’espera que sa direcció general ens comuniqui l’ERO. És s’únic tràmit que queda per començar el compte enrere. I a final de setembre, més o manco, es tancarà.

I molts us quedareu sense feina…

Tots tenim clar que d’aquí a un mes acabarà una etapa de sa nostra vida, i que entrarem a s’atur en un moment que no és gens encoratjador. Tampoc no ho és en es món audiovisual, i no som gaire optimistes de poder trobar una feina amb unes mínimes garanties.

Com a periodista, com interpretes el tancament de RTVM?

Demostra que tenir un mitjà de comunicació públic no és cap prioritat. El tancament pot ser legítim: segons quina sigui sa gravetat econòmica, poden considerar que necessiten es doblers per invertir-los en altres àrees. Ara bé, han pres una decisió dràstica sense mirar de cercar vies alternatives per mantenir viu el mitjà, i això és perquè no se considera que sigui un servei que valgui la pena de mantenir. Per altra banda, també és difícil de creure que el problema econòmic se solucionarà retallant deu milions de la televisió pública.

El motiu econòmic és una excusa, doncs?

Jo vull pensar que és una decisió que s’ha pres per tal de retallar despesa. És a dir, que hi ha motius econòmics per tancar sa casa, perquè em doldria molt sa hipocresia que suposaria que hi hagués altres motius al darrere. Tanmateix, sempre queda es dubte, i més quan saps que s’han fet programes que no han agradat i que han incomodat a alguns.

Des de l’oposició han criticat l’obscurantisme amb què es du a terme el procés de tancament. Els treballadors també ho penseu?

Es treballadors, almanco es representants, sí que ens sentim informats. Jo tenc clar que es posaria en marxa un ERO perquè ens ho van comunicar. En un principi no ens van dir quan seria, perquè depenia de tràmits burocràtics, però després ens van informar d’uns terminis que s’han anat complint. Sí que és cert que el cost de 60.000 euros de l’assessoria jurídica contractada per fer la liquidació no se’ns va comunicar oficialment.

Els treballadors heu demanat que es faci una proposta audiovisual que englobi ‘el bo i millor de RTV Mallorca i d’IB3’. En què hauria de consistir?

RTV Mallorca ha estat sempre molt vessada a continguts locals. Tenia corresponsalies a una desena de municipis, de manera que cada dia teníem informació local, que sa gent sempre ha valorat molt. Per això es proposa que s’aprofiti, almanco, aquesta vessant de proximitat que sa cadena aportava com a complement a sa televisió autonòmica.

La informació de proximitat és un dels principals valors de RTV Mallorca.

Sí. Donar informació local ha estat una aposta de RTV Mallorca des del primer moment, forma part de la seva filosofia. Això no passa a IB3. Per això, a banda de suposar s’extinció de molts contractes de feina, es tancament també suposarà sa desaparició d’un model d’informació, basat en la proximitat. Si IB3 no l’adopta, haurà desaparegut amb es tancament de RTV Mallorca.

Com quedarà l’espai comunicatiu balear quan tanqui el canal?

Primer de tot, cal recordar que s’elimina un mitjà en català. Només quedaran IB3 i ses desconnexions dels informatius de TVE. A banda, s’ha de tenir en compte que totes ses productores que nodrien RTVM de continguts audiovisuals, queden desemparades. Hauran de recórrer a IB3, però és evident que el mercat queda molt limitat i que s’haurà de fer un esforç molt gran per donar cabuda a les productores de RTVM. Si a sobre tenim en compte que es govern ha anunciat que reduirà el pressupost d’IB3 a la meitat, la patacada que s’enduen ses productores és enorme. La possibilitat de sobreviure serà baixa, i això perjudica tècnics, periodistes, càmeres, etcètera.

Estàs d’acord que el tancament de RTVM és un atac a la pluralitat informativa i a la llengua?

No m’atreviria a dir que és un atac, perquè hi ha una televisió autonòmica que garanteix la informació en català i que ha de treballar per una informació plural. Dit això, és evident que el fet que només hi hagi una cadena pública fa més vulnerable la garantia d’una informació plural i lliure als espectadors. Però més que no la pluralitat i la informació en català, el que corre perill de debò és un model d’informació de proximitat i local.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any