El govern espanyol aprova noves mesures anti-crisi

  • CiU i PNB, disposats a validar el decret, que preveu reduir l'IVA de l'habitatge nou del 8% al 4%, reformar l'impost de societats i reduir la despesa farmacèutica

VilaWeb
Redacció
20.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol va aprovar ahir, en una reunió extraordinària, un nou paquet de mesures anti-crisi que preveu reduir l’IVA de l’habitatge nou al 4% fins al desembre; reformar l’impost de societats i reduir la despesa farmacèutica. Amb aquestes mesures, el govern compta recaptar 5.000 milions d’euros. CiU ja va anunciar que s’abstindria i el PNB també s’ha mostrat disposat a donar-hi suport, de manera que és molt probable que el decret sigui aprovat.

El decret que vol tirar endavant el govern espanyol contempla, d’una banda, reduir l’IVA en la compra d’un habitatge nou del 8% al 4%. El govern ho justifica per la necessitat de rebaixar l’estoc actual, però diu que es tracta d’una mesura excepcional i que només s’aplicarà fins al desembre.

D’una altra banda, preveu avançar el cobrament de l’impost de societats de les empreses que facturin més de vint milions d’euros. Aquesta mesura, que s’aplicaria fins al 2013, ha de permetre recaptar 2.500 milions d’euros addicionals, segons el govern.

En tercer lloc, el nou decret també vol reduir la despesa farmacèutica, i preveu fer-ho mitjançant la prescripció de medicaments genèrics, per principi actiu. Amb aquesta mesura, el govern calcula que s’estalviarà 2.500 milions d’euros més.

CiU i PNB, disposats a validar el decret

CiU i PNB semblen disposats a abstenir-se en la votació del nou decret econòmic, de manera que aquest podria tirar endavant i ser aprovat. El portaveu de CiU al congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va dir ahir que el seu grup s’abstindria perquè compartia tot allò referent a la reducció de l’IVA per comprat habitatge i a la reducció de la despesa farmacèutica, malgrat que no estava d’acord amb l’augment de les retencions de l’impost de societats.

El portaveu del PNB al congrés, Josu Erkoreka, va considerar que les mesures eren ‘raonables i ben orientades’ i per això va anunciar que en principi no s’hi oposaran.

Per la seva banda, la portaveu d’ICV, Laia Ortiz, va acusar el govern espanyol de manca de valentia per reduir l’IVA a causa de ‘la demanda de les entitats financeres i les promotores’, i va dir que el govern s’hauria d’haver ‘quedat amb una part de l’estoc d’habitatge de les entitats financeres quan es van donar milions d’euros als bancs, fer una veritable política pública i tenir reserves d’habitatge social’.

També s’han mostrat satisfets els constructors. Així, el president del Gremi de constructors d’obres de Barcelona i comarques, Néstor Turró, va valorar ‘molt positivament’ la decisió de reduir l’IVA que grava la compra d’habitatges nous, tot i que va considerar que per tal de reactivar el sector caldrien ”altres iniciatives per impulsar de manera significativa la construcció’ i la creació de llocs de treball.

En canvi, els farmacèutics ja han lamentat les mesures, i han criticat que, ‘una altra vegada, exclusivament en la retallada de la despesa de medicaments’, sense considerar l’impacte negatiu per a la indústria farmacèutica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any