El govern espanyol redueix l’IVA de l’habitatge nou del 8 al 4% fins al desembre

  • També aprova la reforma de l'impost de societats i la reducció de la despesa farmacèutica · Anuncia noves mesures d'àmbit laboral per la setmana que ve

VilaWeb
Redacció
19.08.2011 - 13:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol reunit avui d’urgència ha aprovat un decret amb noves mesures anti-crisi, entre les quals una reducció de l’IVA en la compra d’un habitatge nou del 8 al 4%. Es tracta d’una mesura ‘excepcional i temporal’ que només durarà fins al 31 de desembre d’enguany per a reduir l’estoc d’habitatges nous, segons que han explicat la ministra d’Economia, Elena Salgado, i el ministre de Foment, José Blanco.

‘A llarg termini volem potenciar el mercat de lloguer’, ha dit la ministra Salgado, però ha afegit: ‘Hi ha un gran estoc d’habitatges nous en mans d’entitats financeres i aquesta mesura servirà per a reduir aquest estoc, augmentar la liquiditat de les entitats que com a conseqüència podran donar més crèdit; i, pel que fa al govern, com que això activarà la venda d’habitatges, augmentarà la recaptació, perquè una casa que no es ven té un IVA del 0%’. Blanco ha explicat, també, que aquesta mesura ha sorgit de les reunions que darrerament el govern ha mantingut amb les entitats financeres per tractar aquesta qüestió. I ha dit que ‘ajudarà a reactivar el sector de la construcció, el més perjudicat per la desocupació’, argüint que les entitats tindran més liquiditat per invertir en nova construcció ‘allà on realment faci falta’.

Modificació de l’impost de societats

I tal com ja s’havia previst el decret inclou també una reforma de l’impost de societats i una reducció de la despesa sanitària. En concret, la modificació de l’impost de societats farà que les grans empreses, aquelles amb una facturació superior als vint milions d’euros, hagin d’avançar el pagament, sense que això impliqui un augment de la seva tributació. Aquesta mesura, que només es mantindrà fins al 2013, permetrà a l’estat de recaptar 2.500 milions d’euros addicionals a l’avançada.

Salgado ha deixat clar que l’impost de societats continua essent del 30%. Però amb la reforma s’eleva el percentatge dels pagaments fraccionats que han de fer les empreses. Aquest percentatge passa del 21% al 24% per a les empreses amb un xifra de negoci d’entre els 20 i el 60 milions, i del 21% al 27% per a les que facturin més de seixanta milions.

Actualment aquestes empreses tenen l’obligació de fer tres pagaments fraccionats corresponents a aquest impost (a l’octubre, al desembre i a l’abril). Cadascun d’aquests pagaments representa al voltant d’un 21% de la xifra total que s’estima que cada empresa haurà de pagar en funció dels seus propis resultats. Al juliol de cada any es liquida l’exercici i es fa el pagament de les quantitats restants. Amb aquests canvis, per tant, les empreses acabaran pagant el mateix, però hauran d’avançar més diners en aquests pagaments fraccionats. Salgado ha insistit que no es tracta en cap cas d’una modificació ‘substancial o estructural’, però el cert és que afecta de manera directa la liquiditat de les empreses. La patronal, de fet, ja ha criticat la mesura.

Reducció de la despesa farmacèutica

Pel que fa a la despesa farmacèutica, el govern espanyol vol estalviar-se 2.500 milions d’euros més mitjançant la prescripció de medicaments genèrics, per principi actiu. Segons la norma, el metge no podrà prescriure cap marca i la farmàcia, que rebrà el pacient amb una recepta que només inclourà el principi actiu, tindrà la obligació d’oferir, en primer lloc, el medicament més econòmic dels que que responguin a aquell principi. El decret també inclou mesures de recompensa per a les farmàcies ‘rurals i en zones deprimides’ amb baix volum de negoci.

Amb aquest decret el govern espanyol compta recaptar 5.000 milions d’euros. Per això demana al congrés un ple extraordinari, que es farà dimarts, per a aprovar-les. Salgado ha anunciat, també, que el govern prepara noves mesures anti-crisi de l’àmbit laboral i de la contractació. que aprovarà al pròxim consell de ministres de la setmana que ve.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any