CiU i PNB, disposats a validar el nou decret econòmic

  • Els constructors aplaudeixen les noves mesures mentre els farmacèutics s'hi mostren crítics

VilaWeb
Redacció
19.08.2011 - 19:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU i PNB semblen disposats a abstenir-se en la votació del nou decret econòmic aprovat pel govern espanyol, de manera que aquest podria tirar endavant i ser aprovat. El portaveu de CiU al congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha anunciat que el seu grup s’abstindria, ja que compartia tot allò referent a la reducció de l’IVA per comprat habitatge i a la reducció de la despesa farmacèutica, tot i que no estava d’acord amb l’augment de les retencions de l’impost de societats.

Duran i Lleida ha dit que havia negociat amb la vice-presidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, el text, el qual diu que permet protegir l’empresa farmacèutica catalana.

El portaveu del PNB al congrés, Josu Erkoreka, ha dit que el seu grup no tindrà cap inconvenient a donar suport les mesures. Ha fet referència a converses prèvies mantingudes amb representants del govern espanyol, en les quals es va avançar al PNB que el decret se centraria en avançar els pagaments de l’impost de societats a grans empreses, intensificar els genèrics en l’expedició de receptes i donar garanties a la zona euro de cara al segon rescat de Grècia. ‘Creiem que les mesures estan ben orientades, són raonables i no ens hi oposarem’, ha dit Erkoreka.

En canvi, la secretària general del PP espanyol, María Dolores de Cospedal, ha demanat ‘un pla global de reformes i no només mesures que tenen afany recaptatori i de fer caixa’. Segons la dirigent popular, les mesures aprovades pel consell de ministres espanyol ‘no van destinades a aconseguir creixement econòmic i creació d’ocupació sinó que que el govern només perd un temps valuós’.

Els constructors, satisfets

El president del Gremi de constructors d’obres de Barcelona i comarques, Néstor Turró, ha valorat ‘molt positivament’ la decisió del govern espanyol de reduir del 8% al 4% l’IVA que grava la compra d’habitatges nous. Turró ha dit que ‘malgrat tractar-se d’una mesura que acabarà el 31 de desembre” la decisió ajudarà a reduir el ”gran estoc” acumulat d’habitatges nous a l’estat espanyol. Amb tot, ha considerat que la reducció de l’impost no serà suficient per reactivar el sector i que caldran ”altres iniciatives per impulsar de manera significativa la construcció’ i la creació de llocs de treball.

Els farmacèutics, crítics

El president del Col·legi de farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, ha alertat que l’obligació de prescriure per principi actiu, i no per nom de la marca, i de dispensar el fàrmac més barat, pot suposar un risc ‘important’ de cometre errors de medicació. Ha indicat que els farmacèutics hauran d’intensificar l’assessorament als clients per evitar errors, sobretot en pacients polimedicats. La mesura, que estalviarà 2.400 milions de despesa farmacèutica, ‘recau en un sector ja danyat’, critica Dalamses, que recorda que en l’última dècada s’han aprovat una quinzena de retallades en el sector. Pel mateix motiu s’han queixat el Consell General de Col·legis Farmacèutics i l’Associació Espanyola de Medicaments Genèrics (AESEG), que lamenten que les mesures d’estalvi incideixin ‘una altra vegada, exclusivament en la retallada de la despesa de medicaments’, sense considerar l’impacte negatiu per a la indústria farmacèutica. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any