Tomeu Martí: ‘El govern vol que perdem tot el terreny que havíem guanya’

  • El coordinador de l'Obra Cultural Balear creu que el tancament de RTVM és un gran pas enrere i diu que Bauzá 'és un titella del PP de Rajoy'

VilaWeb
Redacció
18.08.2011 - 19:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tancament de la Ràdio Televisió de Mallorca és una notícia terrible per al pluralisme informatiu de les Illes Balears i per a la recuperació de la llengua catalana. En un moment en què havíem aconseguit fer passes endavant significatives, ara el nou govern ens fa fer-ne d’enrere en àmbits tan importants com són els mitjans de comunicació, l’administració pública i l’ensenyament.

Ràdio Televisió de Mallorca havia fet molt bones aportacions per la seva programació en català i sovint dirigida a facilitar-ne l’aprenentatge dels nouvinguts. I ara volen eliminar tots els ajuts públics als mitjans locals en català… Tot plegat ens fa témer també per IB3. Tenim por que sigui el proper lloc on posin les seves mans lingüicides.

En l’àmbit de l’ensenyament, ja han anunciat que de cara el crus que ve aplicaran allò que cínicament anomenen lliure elecció de centre. Això vol dir que hi haurà llibertat per escollir si vols que els teus fills estudiïn en castellà però no si vols que ho facin en un altra llengua.

Després hi ha el projecte de llei amb què volen eliminar que el català sigui un requisit per treballar a l’administració pública. S’està prohibint que els catalanoparlants ens puguem dirigir als funcionaris en la nostra llengua.

Aquest és l’esquema del Partit Popular, volen que perdem tot el terreny que havíem guanyat. El PP viu una deriva ideològica perquè està teledirigit des de Madrid, des de l’equip de Rajoy. Bauzá és un titella.

Durant un temps, el PP va mantenir una sèrie de dinàmiques pròpies i diferenciades del partit a nivell estatal i per això està tan arrelat a les illes.

Hi ha molta gent que ens diu que no estan d’acord amb aquests atacs a la llengua però no sé fins a quin punt ho faran públic. Hi desconfio força… Ja fa temps que davant nostre ens diuen unes coses i després no fan res per aturar-ho.

Hi ha qui ha abandonat el partit perquè se sent incòmode però no és el moment de parlar sinó d’actuar. Nosaltres continuarem plantant cara. A més, tenim una xarxa més grossa i arrelada que mai.

Tomeu Martí, coordinador de l’Obra Cultural Balear (OCB).

(Opinió recollida telefònicament per la redacció).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any