Tots els partits menys el PP, disposats a debatre la supressió de les diputacions

  • CiU, ERC i Compromís critiquen la hipocresia dels socialistes

VilaWeb
Redacció
17.08.2011 - 13:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat a la presidència espanyola, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va mostrar ahir públicament partidari de reformar les diputacions provincials ¡, des de llavors, diferents veus s’hi han mostrat a favor. El conseller d’Interior, Felip Puig, diu estar-hi d’acord, tot i que ha criticat la hipocresia de PSOE i del PSC per plantejar aquesta simplificació de l’administració en aquests moments en què es veuen fora dels governs de les diputacions.

Puig ha recalcat que Convergència i Unió és partidària d’una simplificació de l’administració i, de fet, ha justificat la no creació de les vegueries perquè considera que s’han d’eliminar o transformar abans les diputacions. De fet, la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, ja va dir ahir que el seu partit estava a favor de parlar-ne en pro d’una administració més eficient, eficaç, menys burocràtica i menys costosa.

Per la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida, ha considerat que la proposta de Rubalcaba era ‘purament electoralista’. Diu que el candidat del PSOE ‘no té cap intenció de tocar l’estructura de les diputacions’, sinó que només reflexiona sobre les seves funcions. També ha recordat que Unió Democràtica sempre ha defensat que se suprimeixin les diputacions.

El líder del PSC al parlament, Joaquim Nadal també n’ha parlat favorablement i ha dit que en cas que tirés endavant, els recursos i les competències de les diputacions haurien de passar als ajuntaments.

Aquesta és una reivindicació que ve de lluny i que, partits com Compromís, promouen des de fa temps. La supressió de les diputacions valencianes formava part del seu programa electoral argüint que era una antiga divisió territorial espanyola, sense sentit i font de despeses innecessàries.

Enric Morera, síndic de la coalició creu que la proposta de Rubalcaba arriba tard i que no té un plantejament clar. Creu que és evident que són administracions que beneficien el clientelisme polític i no als ciutadans. Morera també ha recordat que ho han proposat dues vegades a les corts i tant PP com PSPV s’hi van oposar. Així, ha criticat que els socialistes sempre actuïn en funció del que es diu a Madrid.

I és que el coordinador del Comitè Electoral del PSPV per a les eleccions espanyoles, Ximo Puig, ha dit avui que les diputacions provincials haurien de quedar reduïdes a una espècie de ‘consell d’alcaldes’ per compartir serveis de forma voluntària.

EUPV també és partidària de suprimir-les. Ignacio Blanco, el portaveu, ha dit que sempre ho han defensat perquè són una estructura antiquada i centralista. Proposa que les competències que tenen es reparteixin entre la Generalitat i, sobretot, les comarques.

El candidat a la presidència d’ERC, Oriol Junqueras ha dit que la societat catalana fa cent setanta-vuit anys que no les vol perquè són una forma d’estructurar les províncies nascudes l’any 1833 i, llavors, ja s’hi van oposar.

El PP s’ha oposat a la proposta. El líder esoanyol, Mariano Rajoy ha dit que en tot cas es poden redistribuir algunes competències, però que no és partidari de suprimir-les.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any