La tertúlia proscrita

La Casa Blanca diu que la batalla bipartidista ha facilitat la rebaixa del deute

  • Evita parlar de les crítiques de la Xina · Els ministres d'Economia del G-7 convoquen una cimera telefònica

VilaWeb
Redacció
06.08.2011 - 20:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Casa Blanca ha admès a través del seu portaveu, Jay Carney, que l’agra batalla entre demòcrates i republicans al congrés ha propiciat la rebaixa de la qualificació del deute nord-americà ha fet l’agència Standard & Poor’s. Carney, que ha evitat parlar de les crítiques arribades de la Xina, ha demanat un esforç per evitar batalles bipartidistes i per arribar a acords i compromisos ‘per combatre els desafiaments fiscals i econòmics més importants’.

‘Cal que els líders electes s’uneixin per enfortir l’economia i l’equilibri fiscal’, havia dit la Casa Blanca en un comunicat previ a la compareixença de Carney. Però el cert és que la rebaixa de la qualificació del deute ha esdevingut una nova arma política. Els republicans han tornat a exigir més mesures per reduir la despesa pública i fins i tot han demanat la dimissió del secretari del tresor, el ministre d’Economia Timothy Geithner.

Carney també ha retret als republicans manca de voluntat política a l’hora de no voler arribar, fins a l’últim moment, a un acord per evitar la suspensió de pagaments.

La Xina posa en dubte el dòlar i critica amb duresa els EUA

Poc abans de la compareixença del portaveu de la Casa Blanca la Xina, principal creditor dels Estats Units i posseïdor del 70% les seves reserves en divises en dòlars, havia criticat amb duresa el govern dels Estats Units arran de la rebaixa la qualificació del seu deute per primera vegada en la història. Ho ha fet a través de l’agència oficial xinesa Xinhua, que ha publicat avui  un editorial en què assegura que la decisió de l’agència de qualificació és ‘una factura que els Estats Units han de pagar per la seva pròpia addicció a l’endeutament i les seves baralles polítiques sense visió de futur a Washington’.

Amb 1,16 bilions de dòlars en bons del tresor nord-americà i 3,2 bilions de reserves de moneda estrangera en dòlars, la degradació del deute ha causat molt malestar al govern xinès, que també demana, sempre a través de l’agència oficial, que els EUA resolguin ‘els errors estructurals del seu deute’.

També demanda una major ‘supervisió internacional’ sobre dólar i, fin i tot, propaso de crear una ‘nova moneda de reserva estable i assegurada a nivell global per evitar una catástrofe causada per un únic país’. Finalment també demanda de retallar ‘la descomunal despesa militar nord-americana’.

Cimera telefònica dels ministres del G-7

Poc després de conèixer-se tant l’anunci de S&P com el de la Xina, els ministres del G-7 han decidit convocar entre aquesta nit i demà  una improvisada cimera telefònica per tractar la crisi del deute. La conferència l’ha promoguda el ministre d’Economia francès, François Baroin, en qualitat de representant de la presidència gala del G-7 i el G-20. En principi, els ministres d’Economia del G-7, grup format per Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i el Regne Unit, no tenien tenen previst de reunir-se finsa a començament de setembre a Marsella.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any