L’agència S&P treu l’AAA al deute dels Estats Units

  • Rebaixa la qualificació del deute nord-americà a AA+ · És la primera vegada en la història que el deute dels EUA rep aquesta qualificació

VilaWeb
Redacció
06.08.2011 - 03:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ni els millors desitjos invocats per Michelle per a felicitar els 50 anys del President Obama han aturat una forta tempesta sobre l’economia nord-americana. L’agència Standard & Poor’s ha retirat la qualificació de la triple AAA al deute dels Estats Units i l’ha rebaixar a AA+ pronosticant que si en el proper any no hi ha una reducció del deute públic encara pot rebaixar més la qualificació i deixar-la amb AA. 

L’agència de qualificació considera que les reformes fiscals acordades entre el congrés i l’administració nord-americanes es queden curtes. I afegeix, en un comunicat, que els legisladors nord-americans no gaudeixen de prou estabilitat i efectivitat per emprendre mesures més contundents.

Tot fa prevere que aquest canvi de qualificació afectarà l’economia nord-americana fent augmentar el preu del diner. Els préstecs i les hipoteques seran més difícils i això pot acabar repercutint fent augmentar l’atur. La situació empitjoraria si una de les altres dues agències també fes el canvi de qualificació. El tresor americà ha afirmat que l’agència S&P ha fet un error de càlcul, que hores després l’agència ha reconegut que era cert. Tot i així no ha modificat la conclusió. 

A més, la credibilitat econòmica dels Estats Units torna a col·locar-se al punt de mira i Barack Obama es converteix en el primer president nord-americà que veu com la fiabilitat del deute federal es degrada. La nova qualificació no és considerada una sorpresa, però sí que queda per veure la magnitud dels efectes que tindrà, dilluns, quan tornin a obrir a les borses.

L’acceleració de la informació i la globalització fan que aquesta mena d’anuncis tinguin un impacte molt immediat. Tot i que és la primera vegada que l’economia dels EEUU perd aquesta qualificació, no és un fet insòlit en les economies fortes. Algunes fonts recorden que per exemple Canadà va perdre la qualificació AAA l’any 1994 i la va recuperar. Cal tenir present, també, que les altres dues agències de referències, Moody’s i Fitch, han mantingut la triple A sobre el deute nord-americà. I alguns analistes han recordat que la credibilitat de S&P, tot i ser una de les agències més prestigioses, ha estat qüestionada d’ençà de les valoracions errònies que va fer en la crisi financera del 2008.

La factura de la pugna política

El grau de fiabilitat del deute nord-americà és d’extrema importància per a l’economia mundial. Dijous, de fet, es va demostrar que els inversors hi continuen confiant. En una jornada marcada per la volatilitat i la incertesa a totes les borses, especialment a Wall Street, es va disparar la compra de bons del tresor nord-americà perquè els inversors el consideren encara un dels valors més segurs que hi ha al mercat.

La decisió de S&P, tal com ha explicat la mateixa agència, té una explicació més política, derivada dels esdeveniments recents al congrés dels Estats Units. La pugna parlamentària viscuda aquest juliol, que va portar el país a pocs dies de la suspensió de pagaments, ha generat una gran inquietud, com feia anys que no es vivia. La necessitat dels republicans i del Tea Party de desgastar al màxim Obama va allargar la negociació fins a l’últim minut. Una actitud que molts han titlllat d’irresponsable i electoralista que no va fer res més que fer créixer els dubtes sobre la capacitat de les institucions nord-americanes de front a la crisi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any