La tertúlia proscrita

La Xina critica amb duresa els EUA i li demana que resolgui els ‘problemes estructurals’

  • N'és el principal creditor · Proposa la creació d'una nova divisa

VilaWeb
Redacció
06.08.2011 - 12:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Xina, principal creditor dels Estats Units i posseïdor del 70% les seves reserves en divises en dòlars, ha criticat amb duresa el govern dels Estats Units després que la consultora Standard & Poor’s rebaixés la qualificació del seu deute a AA+ per primera vegada en la història. Ho ha fet a través de l’agència oficial xinesa Xinhua, que ha publicat avui  un editorial en què assegura que la decisió de l’agència de qualificació és ‘una factura que els Estats Units han de pagar per la seva pròpia addicció a l’endeutament i les seves baralles polítiques sense visió de futur a Washington’.

Amb 1,16 bilions de dòlars en bons del tresor nord-americà i 3,2 bilions de reserves de moneda estrangera en dòlars, la degradació del deute ha causat molt malestar al govern xinès, que també demana, sempre a través de l’agència oficial, que els EUA resolguin ‘els errors estructurals del seu deute’.

També demanda una major ‘supervisió internacional’ sobre dólar i, fin i tot, propaso de crear una ‘nova moneda de reserva estable i assegurada a nivell global per evitar una catástrofe causada per un únic país’. Finalment també demanda de retallar ‘la descomunal despesa militar nord-americana’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any