L’oposició i l’Obra consideren un atac a la llengua que els funcionaris no hagin de saber català

  • El govern va presentar l'esborrany de modificació de la Llei de funció pública, que passa de considerar el coneixement de la llengua com a 'requisit' a 'mèrit', excepte en el sistema educatiu

VilaWeb
Redacció
28.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir va sortir a la llum l’esborrany de la modificació de la Llei de funció pública en què s’especifica que la llengua catalana no serà un requisit per a poder accedir a una plaça de l’administració pública balear. L’Obra Cultural Balear (OCB) va reaccionar amb un contundent comunicat en què assegura que ‘si aquest avantprojecte s’arriba a convertir en llei, esdevindrà l’atac més greu contra la llengua catalana i les persones que la parlen des de la democràcia i l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia’. El PSM-IV-Entesa i Esquerra també s’han oposat a la modificació.

El coneixement de la llengua pròpia passa de ser un ‘requisit’ a ser només un ‘mèrit’, de manera que quan la llei entri en vigor ja no caldrà acreditar coneixements de català per poder ser funcionari. L’única excepció serà per als docents, que sí que hauran de saber la llengua. L’actual president del govern, José Ramón Bauzá, ja havia anunciat que eliminaria el requisit del català.

L’Obra Cultural Balear va rebutjar aquesta eliminació i la va qualificar de nociva, discriminatòria, regressiva i contrària a l’estatut de les Illes i a la constitució espanyola. Així, també va dir que afectaria a la convivència perquè els ciutadans perdrien el dret a ser atesos en la seva llengua. També va recordar que els únics problemes que s’han produït aquests anys han estat els que han patit ciutadans que han estat discriminats per usar el català.

El grup parlamentari del PSM-IV-Entesa i Més Menorca ha qualificat d’intolerable el ‘míssil’ llançat pel govern, i l’ha acusat de voler arraconar la llengua en no donar-li el rang de llengua oficial. El diputat Antoni Alorda ha dit que la mesura de l’executiu suposa un ‘atemptat contra l’oficialitat’ de la llengua catalana, i ha criticat que el primer projecte de llei del govern no sigui per resoldre la situació de crisi econòmica sinó per ‘crear una divisió social’.

Esquerra  de les Illes també va assenyalar en un comunicat que el nou executiu balear persegueix el genocidi cultural i afavorir la supremacia del castellà a l’administració pública. De fet, creu que la modificació no s’allunya del que ja van impulsar Francisco Franco o Felip V.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any