L’amenaça de Moody’s sobre el deute dels EUA porta la borsa de nou als números vermells

  • L'oposició d'Alemanya fa ajornar la cimera sobre la crisi del deute i Grècia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.07.2011 - 10:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’agència de qualificació Moody’s ha anunciat una revisió, possiblement a la baixa, del deute dels Estats Units. L’anunci l’ha fet arran de la possibilitat que l’administració de Barack Obama no arribi a un acord per augmentar el sostre d’endeutament del país, recordant que ja n’havia advertit el mes de juny passat. Això ha generat encara més incertesa en el mercat del deute públic i en el d’altres valors a la borsa; a Europa, la majoria de parquets han obert aquest matí amb números vermells.

S’ajorna la cimera sobre la crisi del deute

La resistència d’Alemanya ha fet ajornar la cimera de caps d’estat europeus que s’havia de celebrar divendres amb l’objectiu de desblocar el segon rescat de Grècia i mirar de frenar el contagi de la crisi de deute a Espanya i Itàlia. Les autoritats alemanyes reiteren que Grècia compta amb el finançament suficient fins al setembre i, per tant, no cal accelerar un segon rescat.

En canvi, el primer ministre grec, George Papandreu, ha demanat a la UE que aprovi ràpidament el segon rescat per evitar que el pla d’ajustament econòmic fracassi. ‘La incertesa espanta els inversors. Si no tenim una decisió de suport al segon programa grec perquè puguem emprendre reformes de llarg abast aviat, el propi programa es pot enfonsar’, ha dit Papandreu.

La convocatòria de la cimera divendres comptava amb el suport del president permanent del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, juntament amb França i Espanya. Van Rompuy va començar ahir una ronda de contactes per mirar de tenir el suport de tots els caps d’estat de l’eurozona, però des d’un bon començament va topar amb l’oposició d’Alemanya i els Països Baixos.

Per la seva banda, el primer ministre irlandès, Enda Kenny, va criticar la lentitud de la UE en la presa de decisions per a aturar la crisi de deute. ‘No té cap sentit convocar una reunió que no permeti una solució global a un problema que no desapareixerà si no s’encara amb fermesa’, va dir Kenny.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any