L’Hospital Dos de Maig de Barcelona, entre l’autogestió i la reducció dràstica de serveis

  • Sanitat, treballadors i Creu Roja discutiran les propostes de futur previsiblement al setembre

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La conselleria de Salut va anunciar divendres la intenció de tancar l’Hospital Dos de Maig de Barcelona, propietat de Creu Roja però gestionat pel Consorci Sanitari Integral (CSI), que de manera concertada treballa per al Servei Català de la Salut (CatSalut). Es va justificar per la davallada de l’activitat i la impossibilitat del govern d’adquirir tot l’edifici, una opció prevista en el passat. De fet, des del 2008 ja hi havia un pla de tancament amb la posada en marxa de l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, també del CSI. Des de l’anunci, el govern, Creu Roja i els quatre-cents treballadors, que mantenen protestes i una acampada davant l’hospital, busquen alternatives per a debatre al setembre.

Segons els treballadors i sindicats com Metges de Catalunya i Satse, el tancament de l’hospital, que va ésser un dels pocs amb beneficis l’any passat, provocarà un augment de les llistes d’espera i de la despesa pública, tenint en compte que el 2010 va atendre quaranta-quatre mil urgències, set mil altes, cinc mil intervencions quirúrgiques i cent mil visites ambulatòries.

La Generalitat, per contra, considera que l’atenció sanitària dels usuaris potencials, unes cent trenta-cinc mil persones de la dreta de l’Eixample, no quedarà afectada perquè els serveis de referència del Dos de Maig (traumatologia, cirurgia general, vascular, oftalmologia, gastroenterologia, dermatologia, otorinolaringologia, reumatologia, endocrinologia, cardiologia, pneumologia, neurologia, medicina interna, rehabilitació i fisioteràpia, radiologia i laboratori i farmàcia) es derivaran a uns quants centres sanitaris del mateix barri i al veí Hospital de Sant Pau.

Ara mateix, segons la Conselleria de Salut, hi ha dues opcions damunt la taula que es debatran entre les parts, previsiblement, al setembre. El pla A, del govern, preveu ocupar els 1.200 metres quadrats de l’edifici que són propietat de la Generalitat per a mantenir-hi el servei d’urgències. L’activitat sòcio-sanitària es derivaria als altres centres del barri i l’hospitalària, a Sant Pau. Els treballadors que no formen part d’urgències serien recol·locats a la resta de centres del CSI o als nous dispositius del barri que assumiran els serveis que deixarà de prestar el Dos de Maig. El pla B, proposat pels treballadors, planteja constituir una cooperativa amb professionals de Creu Roja per a impulsar un projecte pilot d’atenció comunitària i malalties cròniques.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any