El parlament europeu aprova la normativa que posa en perill l’etiquetatge en català

  • Tremosa trenca la disciplina de vot del seu grup en coherència amb la defensa del català i vota contra la normativa · Junqueras s'absté i la resta d'eurodiputats hi voten a favor

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament Europeu no va admetre ahir l’esmena presentada pels diputats catalans que defensava el manteniment de l’etiquetatge exclusiu en català. La directiva europea sobre etiquetatge als productes alimentaris es va aprovar, pot posar en perill l’etiquetatge només en català, que dependrà del que decideixi en el futur el govern espanyol. A l’hora de les votacions, Tremosa va ser l’únic eurodiputat català que va votar en contra de la normativa, trencant la disciplina de vot del seu grup, per coherència amb la defensa del català, Junqueras es va abstenir i la resta d’euro-diputats hi van votar a favor.

Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) van lamentar, en un comunicat conjunt, que l’esmena no s’hagués pogut votar. 

L’argument de la mesa per a no acceptar a tràmit l’esmena es basa en el fet que una esmena semblant ja fou introduïda per l’Aliança Lliure Europea en una primera lectura de la normativa a l’eurocambra, fa un parell de mesos. Aquella esmena ja fou tombada i el text va passar al Consell i a la Comissió Europea que, pressionada pels estats, va mantenir la normativa tal com estava. Ara els tres eurodiputats, en aquesta segona lectura i votació al parlament, havien presentat una esmena semblant a la desestimada. Aquest ha estat l’argument per a negar-ne l’admissió.

Ramon Tremosa va dir que el més rellevant és comprendre que el Consell ha fet una pressió important per a evitar que es pogués votar l’esmena. Ho va reconèixer la relatora de la directiva, Renate Sommer, en una resposta a la intervenció de Tremosa: ‘El consell ens ha dit que si aprovem aquesta esmena suspendrà tota la directiva que hem estat preparant durant tres anys’. ‘Ha de quedar clar que Europa no prohibeix res i que són els estats que poden decidir si apliquen aquest punt de la directiva d’etiquetatge’, va dir Tremosa. ‘Ha fallat la detecció de les línies vermelles. Aquest és un tema que fa tres anys que es debat i ni la Generalitat ni els grups d’interès han detectat aquest punt que ens podria perjudicar.’ Tremosa considera que el govern hauria d’haver detectat el problema quan es podia esmenar en la primera lectura. ‘La nostra esmena era per a posar en alerta tothom sobre un punt que ens podria afectar si el govern espanyol decideix atacar l’etiquetatge en català’, va concloure.

De la seva banda, Junqueras va exposar que és moment de ‘procurar que l’estat espanyol no s’excusi en aquesta normativa per intentar evitar que hi hagi etiquetatge només en llengua catalana’. ‘La directiva no obliga l’estat espanyol a res; cada estat tindrà la facultat de decidir què fa. Però és un perill perquè l’estat espanyol fa sempre una lectura contrària als interessos de Catalunya.’

Raül Romeva va voler aclarir que aquesta no és una llei negativa pel que fa a les directrius sobre etiquetatge alimentari. El problema, segons Romeva, rau en la interpretació que en faci l’estat espanyol. ‘Haurem d’estar alerta permanentment ja que entrem en un àmbit d’incertesa. Esperem que ningú s’aculli a aquesta normativa per impedir o prohibir l’etiquetatge exclusiu en català. Encara que ho dubto, tinc el neguit que l’actual govern, o un altre que pugui venir, interpreti aquesta directiva atacant el català. La responsabilitat recau sobre l’estat i no sobre Brusel·les.’

Què diu la normativa

La normativa preveu que els envasos dels aliments incloguin informació més clara sobre les calories i la quantitat de greixos, greixos saturats, carbohidrats, sucres, proteïnes i sal dels productes. L’objectiu d’aquesta legislació, acordada pel Parlament Europeu i el Consell, és que els consumidors estiguin ben informats sobre la composició dels aliments, però es podria fer servir per posar en perill l’etiquetatge en llengua catalana.

El text que s’ha aprovat diu: ‘Dins del seu territori, l’estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l’etiquetatge s’hagi de fer en una o més llengües, d’entre les oficials de la Unió’.  L’esmena que no s’ha acceptat volia eliminar l’apreciació ‘d’entre les oficials de la Unió’. 

Per Ramon Tremosa, aquesta normativa ‘demostra una vegada més la necessitat d’obtenir el reconeixement oficial de la llengua catalana a les institucions europees’. Els eurodiputats del PSC, ICV, ERC i CiU van demanar a Espanya que, aprofitant l’adhesió de Croàcia a la UE, que requerirà una votació unànime al Consell per a decretar el croat com a llengua europea oficial, també es demanés de votar l’oficialitat del català. La setmana pasada, PP i PSOE, amb el vot també dels vint-i-cinc diputats socialistes catalans, van votar en contra d’aquesta mesura al Congrés dels Diputats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any