Barroso demana ara al parlament grec que aprovi les dràstiques reformes

  • Papandreu supera la moció de confiança i podrà aprovar el nou pla d'ajust

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.06.2011 - 11:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha celebrat avui que el govern de George Papandreuu superés anit la moció de confiança i ha demanat que ara el parlament grec aprovi el pla de retallades i de privatitzacions pactat amb la UE i l’FMI per a desblocar l’ajuda d’emergència de 12.000 milions d’euros. Si no fos així, el govern grec hauria de fer suspensió de pagaments aquest estiu.

Papandreu va superar ahir la moció de confiança del parlament (155 diputats de 298) per a poder continuar governant i per a aplicar les dràstiques mesures d’austeritat. Quan es feia la votació al parlament grec, milers de manifestants es van aplegar davant el parlament fins ben entrada la nit per contestar l’aplicació de més mesures d’austeritat. Malgrat les protestes, Papandreu ha obtingut un suport parlamentari determinant i pot respirar tranquil fins a la votació del pla d’ajust, la setmana que ve.

Un cop aprovat el pla pel parlament grec, l’atorgament de crèdits d’emergència a Grècia es decidirà el 3 de juliol en una reunió extraordinària dels ministres europeus d’Economia i Finances a Brussel·les. El president de l’Eurogrup, Jean Claude Juncker, va dir dilluns que esperava que el parlament grec ja hagués aprovat llavors les retallades i privatitzacions necessàries per a rebre les ajudes i que Grècia faria tots els possibles per a tirar endavant les reformes.

Tot amb tot, les protestes d’ahir al parlament i la negativa de l’oposició van evidenciar que la crida a la unitat que havia fet l’Eurogrup no ha tingut el suport esperat. El pla d’ajust que es votarà la setmana entrant inclou l’acomiadament de milers de funcionaris i una retallada important de salaris i pensions, condicions exigides per la UE i l’FMI perquè Grècia pugui rebre els 12.000 milions d’euros del pla. Altrament, l’estat es trobarà sense reserves el 18 de juliol, segons les dades de la Unió Europea, ratificades pel govern grec.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any