Hessel fa ara una crida a comprometre’s per canviar les coses

  • Avui surt a la venda el llibre 'Comprometeu-vos! Ja no n'hi ha prou amb indignar-se', de converses de Stéphane Hessel amb Gilles Vanderpooten

VilaWeb
Redacció
22.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de l’èxit a mig món del llibre ‘Indigneu-vos!’ (vídeo), Stéphane Hessel hi torna amb ‘Comprometeu-vos!’ (Destino), que avui surt a la venda en català. És un recull de converses del jove activista Gilles Vanderpooten amb Hessel, el qual defensa que ‘ja no n’hi ha pas prou d’indignar-se’, ans cal comprometre’s, actuar, militar. Per Hessel i Vanderpooten, ‘Comprometre’s significa obrir-se al món que ens envolta. Implica dir, contra el determinisme històric, que hi ha alguna cosa a inventar. És la contrària del derrotisme i de la resignació.’

Stéphane Hessel insta els indignats del món a fer un pas més: a comprometre’s per canviar les coses. ‘No n’hi ha prou d’indignar-se per la injustícia del món, com si fos un vast panorama. La injustícia se’m presenta a la meva porta, ara, d’una manera immediata’. Aquesta conversa entre dos homes separats per setanta anys de diferència es presenta, doncs, com una incitació a la mobilització. ‘Tinc confiança en l’home. Aquest animal és perillós i és capaç de fer-ho malbé tot, però també és del tot capaç d’abordar nous problemes amb noves idees’, diu Hessel en un moment del llibre.

‘La nostra capacitat d’indignar-nos pot portar-nos, i ho ha de fer, a accions constructives, motivades pel rebuig de la passivitat i de la indiferència. Saber dir que no. Denunciar. Protestar. Resistir. Indignar-nos. Desobeir, a vegades, allò que ens sembla que no és legítim i que atempta contra les llibertats i els drets fonamentals. Saber dir que sí. Actuar. Militar. Participar en la insurrecció pacífica que ens permeti de donar respostes a un món que no ens convé. En una paraula: comprometre’s’, diuen els dos autors en la carta que adrecen als lectors del llibre.

Únic redactor de la Declaració Universal dels Drets Humans encara viu, Hessel va néixer a Berlín, però resideix a París des dels set anys. Amb noranta-tres anys, aquest veterà de la Resistència francesa va aconseguir que les seves paraules impressionessin molta gent, i de fet, el moviment del 15-M va prendre el nom del seu llibre ‘Indigneu-vos!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any