Marxa multitudinària per l’ensenyament públic valencià

  • Milers de persones es van manifestar ahir a València sota el lema 'No a les retallades, sí al valencià'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants van sortir ahir als carrers de València per reclamar un ensenyament ‘de qualitat, contra les retallades i en valencià’, convocats per la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic. Una multitud va sortir de la plaça de Sant Agustí fins arribar a la plaça de la Mare de Déu, on no hi va cabre tothom i on es va llegir el manifest que critica ‘les últimes ocurrències del conseller d’Educació en funcions, Alejandro Font de Mora, com l’anunci del seu pla de fals plurilingüisme, un pla que suposa un atac al gran consens que suposa el disseny de les línies en valencià’. 

La manifestació venia precedida per les concentracions d’Escola Valenciana, el 9 de juny passat, a Alacant, Castelló i València contra el decret de Font de Mora que proposa una sola línia trilingüe a l’ensenyament i, per tant, la supressió de la línia en català. Ahir, entre els milers de ciutadans hi havia representants de sindicats, entitats cíviques i partits de l’oposició.

El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, va reclamar que es respectés el consens en l’aplicació de la llei i s’aturés el decret anunciat per Font de Mora. El portaveu de Compromís a les Corts, Enric Morera, va afirmar que la protesta mostrava ‘la preocupació de milers de pares i mares per la ruptura del consens en educació’. De la mateixa manera, el portaveu d’EUPV a l’Ajuntament, Amadeu Sanchis, va reclamar que es tingués en compte la llengua catalana, tal com estableix l’estatut d’autonomia. 

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, va tornar a demanar diàleg al govern i va recordar que el model actual és avalat per institucions com ara l’Institut Valencià de la Qualitat. Moreno reafirma la necessitat d’un sistema plurilingüe, però no com el planteja la Conselleria, sinó com ‘un model consensuat, elaborat per experts i amb el valencià com a llengua central que ha de dur a l’anglès’. En aquest sentit, divendres Escola Valenciana va enviar una carta (pdf) al president de la Generalitat, Francisco Camps, alertant-lo de ‘l’alarmant contradicció’ entre els objectius i els resultats de la polèmica proposta de decret.

Els inspectors d’educació, també contra el decret

També s’ha pronunciat (pdf) sobre el decret l’Associació d’Inspectors d’Educació del País Valencià, que considera que la proposta respon ‘a un plantejament demagògic sense cap fonamentació rigorosa’ i sense tenir en compte els programes plurilingües que s’apliquen actualment. L’entitat recorda que en totes les avaluacions dels programes ha quedat pal·lesa la superioristat del Programa d’Ensenyament en Valencià i del Programa d’Immersió Lingüística sobre el Programa d’Incorporació Progressiva, posant de manifest ‘que el valencià no és un problema en els estudis de les xiquetes i xiquets valencians sinó més aviat la condició necessària per a l’excel·lència.’

Per tot plegat, defensen que el document ‘L’escola valenciana. Un model plurilingüe i intercultural al sistema educatiu valencià’, de Vicent Pascual, és ‘un plantejament metodològic de primer ordre ‘si de veritat volem una escola valenciana de qualitat, arrelada al medi i amb les finestres obertes al món.’

Suport de les facultats de filologia

L’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), que aplega les facultats de filologia de la Universitat de València, la d’Alacant i la Jaume I, també s’ha afegit a les peticions al Consell perquè retiri la proposta de decret de model plurilingüe. En un comunicat, afirma que el decret suposa un pas enrere en l’ensenyament públic, consolidat durant més de vint-i-cinc anys. D’una altra banda, l’Associació Valenciana de la Llengua recordava fa uns dies en un comunicat la declaració que havia fet sobre la llengua, insistint que tothom té dret a rebre una educació en català. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any