La fiscalia obre diligències per investigar els fets d’ahir al parlament

  • Puig informa que ja hi ha 7 detinguts i 10 identificats pel incidents d'ahir · Interior investiga Arcadi Oliveres per un possible delicte de calúmnies · L'oposició critica el dispositiu policíac i responsabilitza el conseller Puig de no protegir els diputats

VilaWeb
Redacció
16.06.2011 - 13:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia ha obert diligències per investigar els fets violents contra alguns diputats ahir davant del Parlament de Catalunya (vídeo), quan els ‘indignats’ protestaven a la porta del parc de la Ciutadella. El Ministeri Públic ha demanat informació als mossos per estudiar si es pot imputar un delicte d’obstrucció a la tasca dels parlamentaris, recollit a l’article 498 del codi penal, a alguns dels detinguts o dels participants en els fets. La fiscalia ha decidit actuar d’ofici, però a més, el parlament també ha anunciat que estudiaria d’emprendre accions legals contra els violents que agrediren diputats.

Mentrestant, el conseller d’Interior, Felip Puig, ha informat avui que hi ha set detinguts i deu persones més identificades pels incidents d’avui a l’entrada del Parlament, en el balanç que ha fet del dipositiu policíac, que ha qualificat de ‘positiu’. Els detingut passen avui a disposició judicial.

Puig també ha dit que el departament investiga el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, per un presumpte delicte de calúmnies. Oliveres va insinuar (vídeo) que entre els promotors dels aldarulls hi podria haver persones pagades per la policia.

El conseller ha dit que no va reeixir cap dels els intents per establir negociacions amb els convocants de la protesta i que ‘hi havia ganes ferotges de batalla campal’. Per Puig, Barcelona viu ‘nous mètodes de violència urbana sota una falsa aparença de protesta pacífica’, tot i que, ha reconegut, ‘hi ha ciutadans carregats de bona fe, els autèntics indignats’. Puig ha acusat una minoria violenta de voler aprofitar-se del moviment del 15-M.

El conseller ha parlat de ‘guerrilles urbanes’ i d’un ‘atemptat institucional’ contra diputats i contra el parlament. I ha lamentat que les manifetants rebessin filtracions sobre el dispositiu, insinuant que van utilitzar sistemes informàtics i de comunicació sofisticats i que alguna de les persones que tenia informació no va guardar el secret. 

Finalment, Puig ha reconegut que el cordó policíac podria haver estat més llarg per a rebre els diputats uns quants metres més amunt perquè no haguessin de caminar entre els manifestants. Però ha dit que no hi havia més recursos policíacs i que allargar el cordó hauria implicat desprotegir una part del perímetre del parc.

L’oposició critica el dispositiu policíac

Els partits de l’oposició han coincidit a criticar el dispositiu policíac d’ahir i responsabilitzen el conseller Puig de no protegir els diputats. Així, el vice-primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que el dispositiu policíac d’ahir va ser ‘clarament insuficient’ i que va fallar a l’hora de protegir els diputats. Iceta ha subratllat que la principal obligació del govern era ‘preservar el normal funcionament de les institucions i la inviolabilitat dels seus representants, i aquests objectius no es van complir’. Per això, ha anunciat que el seu grup demanaria la compareixença immediat del conseller Felip Puig.

Esquerra també ha responsabilitzat el conseller Felip Puig d’un disseny ‘insuficient’ de l’operatiu policíac. La portaveu parlamentària, Anna Simó, ha considerat que el parlament va viure ‘un autèntic setge’ i que la ‘falta de previsió’ i la ‘improvisació’ del conseller va fer que ‘no es garantís la integritat’ dels qui volien entrar al recinte del parc de la Ciutadella i a la cambra catalana. ‘No es va evitar que 2.000 o 3.000 persones no posessin en escac i mat tot un parlament’, ha retret.

Per la seva banda, el diputat d’ICV-EUiA Jaume Bosch, ha anunciat que demanaria a la Mesa que sol·liciti al conseller Puig un ‘informe exhaustiu’ per tal d’analitzar el dispositiu. Amb tot, Bosch ja ha avançat que ICV-EUiA veu ‘equivocat’ i ‘mal dissenyat’ l’operatiu, sobretot perquè aquells que van seguir les directrius d’Interior per entrar al parlament van haver ‘de travessar un grup de persones que utilitzaven la violència’.

El secretari general de SI, Uriel Bertran, ha detectat ‘mancances greus’ en el dispositiu i ha lamentat la manca d’informació als diputats. Bertran ha explicat que no va rebre cap consigna sobre com entrar al parlament, i que l’entrada en furgons de la policia ‘s’havia d’haver pogut preveure amb anterioritat’.  ‘Si hi ha un risc per a la integritat física i per a l’accés amb normalitat al Parlament, s’han de preveure dispositius’, ha dit.

Una jornada molt encesa

L’acció de protesta dels ‘indignats’ contra el Parlament de Catalunya va acabar ahir amb incidents, quan els manifestants van provar d’impedir als diputats de poder-hi entrar (vídeo). N’hi ha que van poder entrar-hi a peu,  però van ser escridassats, insultats, empesos, escopits o ruixats de pintura. N’hi hagué que van entrar-hi amb les furgonetes dels mossos o, fins i tot, amb helicòpter, com el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del parlament, Núria de Gispert.

Les protestes van acorralar el moviment dels indignats, que ahir va ser molt criticat des de les mateixes xarxes amb què s’organitza. Per exemple, a la xarxa Twitter van anar guanyant molta força les etiquetes #joambelparlament#aixino des d’on molta gent condemnava les agressions i feia costar als diputats. Les etiquetes van arribar a ser ‘tendència dominant’ de l’estat espanyol.

Al cap d’unes quantes hores alguns indignats van provar de destriar el moviment dels incidents, que van atribuir a infiltrats violents. Quan el ple del parlament ja funcionava i havien entrat tots els diputats, els indignats van optar per protestar a la plaça de Sant Jaume, però una part van restar al parc de la Ciutadella. Les divisions entre els acampats que aquests últims dies ja s’havien palesat a la plaça de Catalunya, ahir van fer-se encara més evidents. De totes maneres, la convocatòria d’ahir era perquè els manifestants impedissin als diputats d’entrar al parlament.

El president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i alguns consellers van haver d’entrar amb helicòpter al parlament. Molts diputats no van poder-hi entrar, perquè els van empènyer, els van tirar aigua i els van escopir. Al conseller Joaquim Llena, per exemple, li van tirar aigua, ous i cafè.

Un dels que no va poder entrar és el diputat de Solidaritat, Alfons López Tena, que anava acompanyat del diputat de CiU, Gerard Figueres. Va explicar a VilaWeb: ‘Ens han tirat aigua, hi ha hagut una allau d’empentes, crits…’ López Tena es va reunir a l’exterior del parlament amb una vintena més de diputats que tampoc no havien pogut entrar, entre els quals hi havia Josep M. Pelegrí, Joan Laporta, Marina Geli, Rafael Luna i Albert Rivera. El conseller Lluís Recoder també va explicar que no havia pogut entrar al parlament amb el cotxe oficial. Els representants del govern van anar entrant més tard al parlament amb helicòpter. Els diputats que no van poder entrar es van reunir a l’estació del Nord i van arribar més tard amb vehicles dels mossos.

De Gispert: ‘Els demano que continuem amb normalitat’

A les deu, quan havia de començar el ple, encara hi havia desenes de diputats fora de la cambra. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va començar la intervenció presentant el projecte de llei de pressupost sense que hi hagués tots els diputats. Abans, la presidenta del parlament, Núria de Gispert, havia dit: ‘Des de fa trenta-un any aquest parlament ha celebrat les sessions plenàries amb normalitat. Els demano que avui continuem amb questa normalitat.’

Durant la jornada també hi van haver agressions i coercions a funcionaris de la cambra catalana que volien entrar-hi i als periodistes que informaven dels incidents.

Al vespre els diputats i els membres del govern van sortir del parlament sense cap més incident. I gairebé tots van poder sortir a peu, tret del president Mas, que va sortir amb cotxe oficial.

La jornada es va saldar amb sis detinguts per desobediència i resistència a l’autoritat. El dispositiu policíac va ser format per 550 agents. Segons fonts de la policia, hi havia 550 agents desplegats i tres mil ‘indignats’, en l’hora de màxima afluència, a prop del parc de la Ciutadella.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any