Carta oberta a l’ajuntament de Perpinyà (Empar Noguer)

  • Dj. 16 de juny del 2011
    L'anunci fet per l'ajuntament de la desaparició del Departament de Català de la mediateca, i la seua transformació en biblioteca de barri, és l'origen d'aquesta carta oberta, dirigida a l'ajuntament Perpinyanès, en forma de condol i recordatori de certes veritats i compromisos...>>

VilaWeb
Redacció
16.06.2011 - 05:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Inauguració d’una nova biblioteca

 

Dissabte 18 de juny s’inaugurarà una nova biblioteca de barri amb el nom del doctor Bernard Nicolau ubicada en el número 42 de l’avinguda de Gran Bretanya.

La meva sorpresa ha estat immensa en conèixer aquesta notícia ja que, si la memòria no em falla, aquesta és la mateixa adreça on va ser inaugurat l’any 1979 el Centre de Documentació i d’Animació de la Cultura Catalana i l’any 1983, el gabinet de medalles que compartia els locals, va passar a ser un dels millors museus numismàtics de l’Estat francès i també dels Països Catalans.

Aquesta Vil·la dels Til·lers fou donada a la vila de Perpinyà pel senyor Josep Puig a fi que el gabinet de madalles, que posseix una col·lecció immensament rica, esdevingués un museu i, al mateix temps, s’hi creés un centre de cultura catalana a partir d’un fons força important del mateix Josep Puig.

 

Durant la mateixa època que el senyor Nicolau, el també tinent d’alcalde Lluís Lliboutry va portar a terme, no sense dificultats, aquests dos projectes amb la col·laboració de Josefina Matamoros en el moment en què el català era inexistent a l’ajuntament de Perpinyà.

 

La donació del senyor Puig incloïa també un immoble a París que havia de subvencionar, amb els lloguers que cobrava l’ajuntament de Perpinyà, una part del funcionament i manteniment del CDACC. Ningú parla d’aquesta part de la donació. No se sap si aquest immoble és encara propietat de l’ajuntament de Perpinyà o bé si ha estat venut desconeixent on ha anat a parar el producte de la venda.

Malauradament dissabte 18 no podré assistir a aquest “enterrament” ja que per mi aquest dia es confirmarà la desaparició definitiva del CDACC.

No tinc res ni en contra ni a favor de Bernard Nicolau, que poques vegades va possar els peus en aquesta vil·la, però crec que s’escauria millor haver-li posat el nom del senyor Josep Puig. En canvi agraeixo que no s’hagi pensat en posar el nom del senyor Lluís Lliboutry. El seus ossos s’haurien remogut en la seva tomba.

 

Lamento no poder assistir a la cerimònia, i presento a l’ajuntament de Perpinyà i a tots els consellers municipals que es van interessar en el seu moment a aquest servei públic perpinyanès, el meu més sentit condol per a tots ells.

 

Empar Noguer

 

NDLR: Podeu reaccionar        (SI US PLAU SENSE FIRMAR de nom i cognoms, conforma amb les bases de funcionament del fòrum, perquè no podemde cap amenra verificar-los)         al Fòrum nord-català!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any