Suport majoritari dels estats europeus a reintroduir controls fronterers

  • La Comissió accepta les explicacions de Dinamarca · Evita de criticar el reforç de controls de duana i atribueix la polèmica a un 'malentès'

VilaWeb
Redacció
13.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres de l’Interior de la Unió Europea van declarar-se partidaris de facilitar la reintroducció temporal de controls fronterers en cas de grans fluxos migratoris, com exigien França i Itàlia. Això vol dir la suspensió temporal de l’espai Schengen. ‘La Comissió, guardiana dels tractats, no debilitarà Schengen, però necessitem més claredat de regles i de procediments per a evitar decisions unilaterals i no coordinades’, va dir la comissària d’Interior, Cecilia Malmström, després de la reunió de ministres.

Els ministres van acceptar les explicacions del govern de Dinamarca, van evitar de criticar la decisió de reintroduir els controls fronterers permanents amb Alemanya i Suècia i van atribuir la polèmica a un malentès. El ministre d’Integració danès, Søren Pind, va explicar que el reforç d’aquests controls s’ajustava a les normes de la UE. Segons Pind, els passaports no es revisaran, sinó que hi haurà més vigilància a les duanes per impedir tràfic de drogues, d’armes o de persones.

‘Som favorables a una Europa lliure, però un control fronterer reforçat no contradiu el tractat de Schengen i és un element vital per a lluitar contra la delinqüència transfronterera’, en paraules de Søren Pind.

‘El nostre col·lega danès ha demanat la paraula al principi de la reunió i ha donat garanties que la seva decisió respectava les regles de Schengen. No hi ha hagut discussió ni debat. Tothom ha acceptat allò que ha dit’, va explicar Sándor Pintér, ministre de l’Interior del govern d’Hongria, que deté la presidència de torn de la UE.

Suspensió temporal de Schengen

Segons la proposta de la Comissió Europea, el nou mecanisme s’activarà per resoldre situacions en què ‘o bé un estat membre no compleix l’obligació de controlar la seva secció de la frontera exterior, o bé una part específica de la frontera exterior és sotmesa a grans pressions inesperades per esdeveniments externs’. El debat d’ahir es va fer per preparar les decisions que adoptarà la reunió de caps d’estat i de govern de la UE de final de juny.

La qüestió es discuteix des que van arribar refugiats de països de l’Àfrica septentrional a la costa italiana i del malestar francès pels permisos temporals concedits per les autoritats italianes. De fet, el govern francès va arribar a tancar les fronteres als trens procedents d’Itàlia perquè no hi entressin immigrants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any