El futur de l’homenatge a Pau Casals a l’ONU es decidirà dimecres

  • Els promotors insisteixen en la importància històrica i cultural del projecte

VilaWeb
Redacció
03.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El concert per a commemorar el 40è aniversari de l’Himne de la Pau de Pau Casals, que s’hauria de celebrar l’octubre d’enguany a la seu de les Nacions Unides de Nova York, potser es desencallarà. Després de mesos sense resposta, finalment, el dia 8 de juny la comissió encarregada de preparar l’acte es tornarà a reunir a la seu de l’Institut Ramon Llull de Barcelona per prendre una decisió. Esteve Nabona, director del Cor Jove de l’Orfeó i del Cor Jove dels Països Catalans, recalca que el concert ‘fa justícia, després d’un greuge històric, a la composició de Casals, i que és una bona oportunitat de fer servir les Nacions Unides d’altaveu de la cultura catalana’.

Els promotors del projecte volen fer veure al govern que el cost del projecte s’ha rebaixat substancialment, perquè han aconseguit un pacte amb Air Europa que redueix molt el cost del viatge.

Per una altra banda, lamenten que el suport a la vídua de Casals depengui de l’aprovació directa del govern. A més, segons Nabona, el canvi d’actitud de l’Institut Ramon Llull ha complicat la situació. ‘En Bargalló va assumir molt estretament la proposta. Ara, en canvi, el projecte navega no sé sap ben bé per quina mar. L’adopció del projecte per l’Institut Ramon Llull s’ha convertit en una trampa mortal.’

Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull, va dir, en una entrevista a VilawebTV, que condicionava la celebració de l’acte a una implicació organitzativa i econòmica de les Nacions Unides. I, en cas de negativa, proposava un homenatge més discret i econòmic, i no pas a Nova York. Però més enllà d’aquestes declaracions, no ha fet cap moviment per a tirar res endavant. Villatoro participarà en la reunió de dimecres, amb Josep M. Carreter, president de la Fundació Pau Casals; Mariona Carulla i Joan Oller, representants del Palau de la Música; i Magdalena Gonzàlez, presidenta del Fòrum Musicae.

Aquesta darrera entitat, promotora original de la proposta, ha llançat una campanya de suport via xarxa. De moment, més de quaranta entitats, entre les quals Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural, han signat en favor de l’acte. El concert, del qual es farien càrrec el Cor Jove i el Cor de Noies de l’Orfeó Català i el Cor i Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, s’hauria d’oferir el 24 d’octubre.

La iniciativa fou proposada per Bartomeu Mestre i Sureda en un article del Diari Balear, l’any 2008. Tot seguit es va començar a perfilar des del Parlament de les Illes Balears, que va aprovar una proposició de llei.

El novembre del 2010 Josep Lluís Carod-Rovira comunicà que l’Institut Ramon Llull prepararia el projecte i encarregaria el concert a la seu de les Nacions Unides de Nova York. Des del parlament català i del congrés de diputats espanyol es van tramitar iniciatives perquè la peça de Casals esdevingués l’himne de les Nacions Unides.

Més, es va constituir una comissió amb membres de l’Institut Ramon Llull, de l’Orfeó, de l’OJIPC i del Fòrum Musicae, que es va reunir a final del 2010 i que va acordar les línies mestres del projecte. Amb el canvi de govern català, els impulsors inicials de l’Institut Ramon Llull i de la Generalitat van abandonar el projecte. I des del 22 de maig, amb canvis de govern a Andorra i a les Illes, ja no resta cap govern dels que van fer els primers passos per a endegar aquesta celebració.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any