Reivindicant Gonçal Castelló, un escriptor de Gandia

  • L'advocat August Gil Matamala, l'editor Enric Borràs i el filòleg Àngel Velasco van presentar ahir el llibre de memòries 'Final de viatge' a l'Espai VilaWeb

VilaWeb
Redacció
06.05.2011 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Espai VilaWeb es va omplir ahir de gom a gom en la presentació del llibre de Gonçal Castelló (1912-2003), ‘Final de viatge. memòries d’un gandià’. Hi van prendre part l’advocat August Gil Matamala, l’editor Enric Borràs i el filòleg Àngel Velasco, curador d’aquestes memòries, tots tres coneixedors i amics de Castelló (vídeo).

Els presentadors van destacar el valor de les memòries de Castelló en aquest moment que el país fa passos de gegant cap a la independència. L’escriptor de Gandia va fer una evolució política, que Velasco considera paradigmàtica, del comunisme marxista a l’independentisme, sense abandonar la seva perspectiva ideològica.

August Gil Matamala va parlar de la seva faceta professional com a procurador dels tribunals de Madrid. Castelló es va fer càrrec de casos de defensa dels drets humans i de lluita antifranquista, que defensava ‘amb passió i generosament. Mai no va cobrar ni un duro per la defensa de lluitadors antifranquistes.’

Enric Borràs, que va editar dues obres de Castelló, ‘Terra guanyada i altres contes’ (el Llamp, 1985) i ‘Sumaríssim d’urgència’ (el Llamp, 1978), va recalcar que la seva obra ‘havia de ser llegida pels joves independentistes d’avui’.

Castelló fou un home que va combinar creació literària i lluita política, catalanista i d’esquerres. Havent arribar a comandant de l’exèrcit republicà, al final de la guerra fou empresonat i deportat. Des de les acaballes del franquisme fou procurador dels tribunals i va escriure novel·les aprofitant les experiències viscudes a la guerra i a la presó. Membre de l’Assemblea de Catalunya, va militar al PSAN i el 2002 va ingressar a ERC.

El CEIC Alfons el Vell de Gandia va recordar-lo, el novembre de l’any passat, en una jornada d’homenatge (programa, pdf) per a millorar ‘la coneixença de la seva obra i del seu pensament’.

La presentació feia part de la VII Setmana Cultural del País Valencià de Barcelona, organitzada per l’Espai País Valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any