Com ha estat capturat?

  • El seguiment d'un dels homes que li feia de correu ha estat la clau per a trobar el seu refugi

VilaWeb
Redacció
02.05.2011 - 08:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pista que ha portat finalment fins a Bin Laden ha estat un dels seus correus, homes encarregats de portar-li missatges. L’equip d’investigadors havia tingut un gran interès des del 2001 en localitzar-los ja que eren pràcticament l’únic contacte de Bin Laden amb l’exterior. El líder d’al Qaida no usa mai el telèfon ni internet i generalment els seus missatges arribaven a l’exterior portats a mà pels correus.

El 2007 aquest correu va ser finalment identificat pel seu nom i el 2009 els americans havien aconseguit fer un seguiment més o menys continu de les seves activitats, localitzant les rutes que feia habitualment i la gent que col·laborava amb ell. L’agost de 2010 els investigadors van descobrir la casa en un barri de luxe de la ciutat paquistanesa de Abbottabad (Google Maps), al nord d’Islamabad, on vivia aquest correu. 

Aquest descobriment va ser clau. La casa era molt especial en la seva configuració amb murs molt alts i dos controls d’accés. Els investigadors van adonar-se a més de diversos detalls que cridaven l’atenció: en primer lloc, no hi havia connexió telefònica ni de satèl·lit, cosa inusual si era la casa d’un milionari, única hipòtesi possible a menys que fos el refugi de Bin Laden; també es van adonar que cremaven les deixalles i que sempre eren les mateixes persones les que entraven i sortien de la casa. 

Al cap de mesos d’investigació i d’observació, les forces nord-americanes van concloure que efectivament havien trobat el lloc on Osama Bin Laden s’havia estat amagant durant diversos anys.

Aquesta matinada un grup d’helicòpters va transportar fins allí un grup de quaranta militars i membres de la CIA que han atacat la casa. Segons els primers informes, Bin Laden s’ha defensat i s’ha mort pels trets dels soldats americans.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any