Gomis mira Miró

  • La Fundació Miró gestionarà l'Arxiu Joaquim Gomis, que consta de 70.000 fotografies, durant els quinze anys vinents

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els deu néts del fotògraf Joaquim Gomis Serdañons han acordat amb el Departament de Cultura i amb la Fundació Joan Miró de dipositar el llegat del seu avi a l’Arxiu Nacional de Catalunya durant quinze anys. El fons consta de 70.000 fotografies i de documentació complementària (cartes, reculls de premsa, llibres i catàlegs). La Fundació Miró serà la dipositària dels drets i l’encarregada de la difusió de l’obra de Gomis. El fotògraf va mantenir una gran amistat amb Joan Miró durant més de cinquanta anys, i d’aquí ve que el fons fotogràfic contingui una valuosa informació sobre la vida, l’obra, els paisatges i el procés creatiu de Miró.

L’Arxiu Nacional de Catalunya calcula que classificar, descriure, informatitzar i digitalitzar aquest fons demanarà vuit anys o deu. Segons Jaume Freixa, president de la Fundació Joan Miró, les fotografies de Gomis ‘contenen l’essència del món de Miró, però això no és exclusiu ni únic’, per tal com aquesta obra és oberta a molts temes i la seva biografia coincideix amb la del segle XX. ‘Amb la seva càmera Gomis ha deixat testimoni dels canvis de costums i de l’evolució de la societat’, i això sol ja li confereix un valor incalculable.

Joaquim Gomis Serdañons va néixer a Barcelona l’any 1902 i va morir l’any 1991. Fotògraf vinculat des de jove a les arts, va residir entre 1920 i 1928 a Anglaterra i als Estats Units i, durant la guerra del 1936-39, a París. Després es va instal·lar a Barcelona, on va col·laborar estretament amb Joan Miró. 

Va ser creador, amb Joan Prats, dels ‘fotoscops’, una recopilació de fotografies sobre un mateix tema lligades de forma seqüencial que va presentar en un seguit de llibres editats entre els anys quaranta i seixanta (que van facilitar la divulgació de la seva obra, a banda projeccions i exposicions).

Joaquim Gomis va tenir, així mateix, un paper fonamental en la difusió de la modernitat, gràcies a la seva participació en la fundació de l’ADLAN (Amics de l’Art Nou) i del Club 49. A sobre, la seva vinculació amb la ciutat el va portar a fundar l’Associació d’Amics de Gaudí, que va presidir, i a participar en la constitució de la Fundació Joan Miró, de la qual va ser el primer president.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any