Ivan Cortès reitera al jutge que fou agredit per dos guàrdies civils

  • El procés ha quedat suspès de nou perquè els acusats han demanat nous testimonis

VilaWeb
Redacció
31.03.2011 - 16:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dos guàrdies civils acusats d’agredir Ivan Cortès a l’aeroport de Palma l’agost del 2009 per haver-los parlat en català han negat avui el fets al jutge, en el judici en què també ha declarat el denunciant. Cortès ha recordat els fets i ha explicat que després de donar als agents les seves dades dues vegades en català i una tercera en català, el portaren a una habitació i l’agrediren. El judici s’havia suspès dues vegades, l’última per problemes informàtics, i avui ha tornat a suspendre’s perquè els advocats dels agents han demanat que declarin dos testimonis més.

Segons Cortès, el 7 d’agost de fa dos anys, quan ell i la seva companya van passar el control de seguretat de l’aeroport de Palma per agafar un avió cap a Londres, dos agents de la guàrdia civil els demanaren la documentació i els feren preguntes sobre les seves dades personals. Després de respondre dos cops en català, un guàrdia civil li va exigir que li parlés en espanyol, cosa que va fer, i en una altra pregunta d’un agent que Cortès no va entendre, aquest va demanar-li, en espanyol, què havia dit. Va ser aleshores quan, segons el denunciant, els dos agents l’arrossegaren cap a una habitació i li van donar cops al cap, la panxa i el llavi. El noi i la seva parella van acabar agafant l’avió cap a Londres, i un cop allà, van anar a urgències, on li feren un informe de les lesions. Tornats a Palma, van interposar la denúncia.

Per la seva banda, els agents han afirmat que havien aturat Cortès a l’aeroport perquè ‘tenia perfil de terrorista’ i que no havia volgut col·laborar. ‘Reia, feia gesticulacions i tenia una mirada desafiant’, han justificat. També han dit que no entenien el català i que havien dut el noi a una habitació per evitar aldarulls i fer-hi anar un agent que entengués la llengua. En entrar, un d’ells li posà una mà a l’esquena i, segons els agents, Cortès va dir ‘No em toqui’ fent un gest despectiu. En aquell moment un agent va reduir el noi, però han negat al jutge haver-lo agredit.

En canvi, la parella de Cortés ha declarat que va veure com donaven un cop al noi i que en sortir de l’habitació aquest s’eixugava la sang del llavi amb un mocador. La companya de la víctima, també ha explicat que un guàrdia civil va dir-li en espanyol que els agents havien anat a Mallorca ‘per defensar-los’ i que era insultant que els parlessin en català. 
Al judici, hi han assistit membres de l’Obra Cultural Balear (OCB), d’Esquerra i del PSM-Iniciativa Verds. El president de l’OCB, Jaume Mateu, ha desitjat que es tanqui aquest ‘capítol tan lamentable’ com més aviat millor i ha dit que si el català fos ‘ben atès’ a l’estat, aquests fets no passarien.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any