Multitudinària marxa a València contra la corrupció i per la dimissió de Camps

  • Ha estat convocada pel Col·lectiu Contra la Corrupció

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.03.2011 - 20:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de milers de persones, 60.000 segons l’organització, han marxat pel centre de València en la manifestació contra la corrupció en les institucions del país, convocada pel Col·lectiu Contra la Corrupció. La manifestació, amb el lema ‘No volem un lladre de president’, ha sortit a les sis tocades de la plaça de Sant Agustí i ha anat cap al Palau de Justícia del TSJPV, on s’ha llegit el manifest, que demana la dimissió del president Francisco Camps.

La manifestació ha estat tan concorreguda, que quan la capçalera ja arribava a la seu del tribunal, el final encara era al carrer de les Barques. 

‘Volem unes institucions transparents i que el PP doni explicacions a la ciutadania i a l’oposició del finançament il·legal i sobre d’on són els nostres impostos’, ha dit la portaveu del col·lectiu organitzador, Reyes Matamales. 

El manifesta proclama la ‘defensa de la democràcia’ al País Valencià i adverteix que aquest es troba ‘assetjat pel càncer de la corrupció i l’abús de poder’. En aquest sentit, insisteix que la corrupció, ‘lluny de ser un fet aïllat, ha esdevingut una pràctica sistemàtica amb els successius governs del PP’. El text denuncia la ‘connivència de la Generalitat amb la trama de corrupció més gran que s’ha conegut en l’era democràtica’ a l’estat, i lamenta que aquesta situació ‘colapsa la vida pública, els recursos financers i el patrimoni natural i cultural’.

El Col·lectiu contra la corrupció pregunta en el manifest pels sobrecostos de la Ciutat de les Arts i les Ciències, pel muntatge de la visita del Papa de Roma,  pels beneficis de la Copa Amèrica i de la Fórmula 1, pel cas dels vestits i pel cas Brugal. Per als organitzadors, ‘l’estat actual de les coses no hauria estat possible sense l’abús de poder basat en les majories absolutes del PP’

A la manifestació, hi han assistit representants polítics, com el secretari general del PSPV, Jorge Alarte; el portaveu socialista a les Corts, Àngel Luna; el portaveu de Compromís, Enric Morera, i les diputades d’aquest grup Mònica Oltra i Mireia Mollà. Durant el recorregut, s’han pogut veure pancartes amb lemes com ara ‘No a la corrupció, Camps dimissió’ i s’han sentit molts eslògans reclamant que el president dimiteixi, o altres, com ara ‘T’estimo un ou, vull un vestit nou’ o ‘El president, a Picassent’.

Denúncia del PP

El partit del president Camps va presentar ahir una denúncia contra el Col·lectiu contra la corrupció per ‘manifestació il·lícita i injúries greus amb publicitat contra l’autoritat en l’exercici del seu càrrec’. Segons el PP, la manifestació d’avui té ‘finalitats delicitives’ perquè ‘l’únic propòsit que té és el d’injuriar’. A més a més, va demanar mesures cautelars per evitar la manifestació, entre les quals hi ha la petició de tancar blocs, webs i pàgines de facebook que cridin a la manifestació.

Però la jutgessa d’instrucció de València ha desestimat la petició del PP de suspendre la manifestació com a mesura cautelar, ja que no ho considera pas urgent. Per la seva banda, la portaveu del col·lectiu, Reyes Matamales, ha explicat que la manifestació havia estat convenientment convocada, i ha acusat el PP d’atemptar contra la democràcia itentant coartar drets fonamentals, com el dret a la manifestació i a la llibertat d’expressió.

Nascuts a la xarxa

Fa un parell d’anys l’informàtic César Martí va obrir un grup a Facebook per aplegar el malestar ciutadà sobre la corrupció. Va tenir tant d’èxit que es va formar el Col·lectiu Contra la Corrupció i València va viure una de les manifestacions més grans d’aquests últims anys. I ara que les eleccions s’acosten, avui torna a sortir al carrer per demanar la dimissió del president Camps.

D’una banda, per respondre la insistència ciutadana, segons Raquel Coronado, que és membre del Col·lectiu. I és que al País Valencià les institucions no paren de degradar-se per causa de la corrupció. I com que el president Camps n’és el màxim responsable, segons que diuen, li demanen que dimiteixi.

D’una altra, Coronado mateix assegura que els membres del Col·lectiu Contra la Corrupció són conscients que la societat valenciana té tants motius de queixa que es podrien fer manifestacions cada cap de setmana. En fóra un, per exemple, el tancament de TV3, que, per ella, és censura pura i simple. I encara que saben que és molt difícil de mobilitzar la gent, animen tothom a sortir al carrer, ni que sigui per fer-se sentir.

La manifestació del 31 d’octubre de 2009 va ser una processó, en què es va enterrar la democràcia, però avui volen que sigui una festa. Per això han demanat a músics i tamborers que es barregin entre els manifestants per animar-los. Ara, també demanen, com diu una altra organitzadora, Reyes Matamales, que ningú no porti cap pancarta ni bandera de partit, perquè ells són un moviment social no partidista.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any