El Tribunal Suprem prohibeix la inscripció de Sortu com a partit polític

  • Tres dels setze magistrats del tribunal s'oposen a la decisió i emetran un vot particular · L'esquerra abertzale pot recórrer al Tribunal Constitucional

VilaWeb
Redacció
23.03.2011 - 21:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem espanyol ha negat la inscripció de Sortu, la nova formació de l’esquerra abertzale, al registre de partits polítics. La decisió no ha estat unànime: tres magistrats dels setze del tribunal s’oposen a la sentència i, a més, presentaran vots particulars. Els advocats de l’esquerra abertzale poden recórrer ara al Tribunal Constitucional, però Sortu difícilment serà a temps de presentar llistes per a les eleccions municipals del 22 de maig.

El fiscal general de l’estat, Cándido Conde-Pumpido, va presentar una demanda del govern espanyol contra la formació independentista basca. Segons els advocats de l’estat, Sortu és un instrument d’ETA i no s’ajusta a la condemna explícita de la violència que proclamen els estatuts del partit.

Sortu va registrar el partit el 9 de febrer al Ministeri d’Interior espanyol, després de presentar públicament els estatuts. En aquests estatuts la formació deplora la violència amb finalitats polítiques, incloent-hi explícitament la d’ETA. ‘S’hi repudia la violència, i concretament l’ús de la violència i de l’amenaça amb una finalitat política, i això inclou la violència d’ETA, si hi fos, en qualssevol manifestacions que tingui’, va declarar el dirigent abertzale Rufi Etxeberria. Tant el PNB com Eusko Alkartasuna van demanar que no s’obstaculitzés la legalització del partit. El PSOE, tot i admetre avenços i aplaudir el repudi explícit de la violència, va limitar-se a dir que la legalització del partit era cosa del govern espanyol i dels tribunals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any