Sortu ja s’ha registrat

  • Ho ha fet avui a la seu del ministeri de l'Interior espanyol

VilaWeb
Redacció
09.02.2011 - 14:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una delegació dels impulsors de Sortu (brotar, en èuscar), el nou partit de l’esquerra abertzale, ha registrat avui la nova marca electoral a la seu del ministeri de l’Interior espanyol, a Madrid. Aquest és l’últim tràmit abans de poder concórrer a les eleccions municipals del mes de maig. A partir d’aquest moment és el govern espanyol qui haurà de decidir si impugna aquest nou partit, tenint en compte els estatuts presentats.

Un cop registrat, s’ha fet un acte de presentació a la seu de l’associació d’Amics de la UNESCO de la capital espanyola. Hi han participat Alex Maskey, del Sinn Féin, i Bill Bowring, president dels Advocats Europeus per la Democràcia i els Drets Humans, que han donat suport al nou projecte de l’esquerra abertzale. Tots han fet una petició al govern espanyol instant-lo a ‘aprofitar l’oportunitat que es presenta de pacificació definitiva del conflicte basc’.

 El PNB i Eusko Alkartasuna han demanat que el procés de registre i de legalització de la formació no s’obstaculitzin. Els socialistes hi veuen ‘una millora notable’ i el lehendakari, Patxi López, admet que ara es diuen coses que no s’havien sentit dir mai. També valoren que els estatuts presentats ahir continguin una condemna de la violència amb intenció política, inclosa la d’ETA, però indiquen que potser no n’hi haurà prou per a poder legalitzar Sortu de manera que pugui presentar-se a les eleccions del mes de maig.

Pel secretari d’organització del PSOE, Marcel·lí Iglesias, no correspon als partits de decidir si el nou partit pot presentar-se a les eleccions, sinó al govern espanyol i, després, als tribunals. Però li sembla una gran novetat el repudi explícit de la violència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any