El govern espanyol descarta que es pugui saldar la hipoteca amb l’entrega del pis

  • El Parlament de Catalunya debat les propostes de reforma hipotecària

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.03.2011 - 12:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ministra d’Economia espanyola Elena Salgado ha dit que ara no era ‘en absolut el moment’ de plantejar la possibilitat de saldar un deute hipotecari amb l’entrega al banc del pis. Abans, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, havia dit al congrés espanyol que l’executiu estava disposat a adoptar mesures per facilitar el pagament de les hipoteques als qui tenen problemes greus a causa de la crisi i que calia desenvolupar iniciatives per preveure l’endeutament, ja que ho considerava molt més eficaç que altres mesures, en referència a la proposta d’Esquerra de saldar el deute amb l’entrega del pis.

‘Entenem que en un moment en què estem reforçant el nostre sistema financer no s’han de prendre decisions d’aquest tipus’, ha dit Salgado

Avui també es comença a discutir avui a la cambra catalana sobre la dació en pagament, que si s’aprova, s’enviarà al congrés espanyol. El portaveu de CiU al parlament, Jordi Turull, va demanar ahir de no desvetllar-ne falses expectatives. Quant a la portaveu d’ICVEUiA al parlament, Dolors Camats, va recordar que era una proposició per a enviar al congrés; per tant, va instar tots els grups que l’aprovin al parlament a defensar-la al congrés, ‘que és on s’ha de canviar la llei’.

La portaveu d’Esquerra, Anna Simó, celebra que CiU hagi retirat les esmenes a la proposició de llei sobre la dació en pagament de les hipoteques, oimés que ho considera un gest de coherència política, que honora el compromís amb les famílies hipotecades, anunciat per Mas el dia de la investidura.

Per la portaveu adjunta del PSC al parlament, Laia Bonet, la seva formació és favorable a tramitar la proposició, encara que el contingut ‘no resol el problema real’. Per tant, presentaran una proposta per a resoldre ‘més efectivament’ la situació.

ERC, ICV-EUiA i C’s proposen un canvi legislatiu de la dació en pagament, de manera que els qui tenen el pis embargat perquè no poden pagar la hipoteca, no hagin de continuar-la pagant.

Segons la proposta d’Iniciativa, pensada per a impedir el sobreendeutament personal i familiar i protegir els deutors de procediments d’execució sobre l’habitatge habitual, les entitats bancàries només podran autoritzar hipoteques quan el termini d’amortització del crèdit no superi els trenta anys, el valor de la hipoteca no excedeixi el del 80% de l’habitatge i el pagament mensual total no superi el 30% dels ingressos. Estipula, així mateix, que no es puguin embargar els sous no superiors al salari mínim interprofessional i la dació en pagament per a protegir l’habitatge del deutor.

La d’Esquerra, sobre mesures d’ordre hipotecari, propugna l’addició d’un nou apartat a la llei d’enjudiciament civil que faci possible el lliurament a l’entitat bancària del bé hipotecat en pagament del deute, i que es declarin abusives les clàusules del contracte hipotecari que fixen un límit a la baixa del tipus d’interès variable contractat.

Finalment, Ciutadans proposa de modificar la llei d’enjudiciament civil per incloure-hi la dació en pagament de la hipoteca a fi de limitar la responsabilitat del deutor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any