El govern prova de tancar la polèmica sobre l’impost de successions

  • Mas dóna entenent que es suprimirà al llarg de la legislatura i amb caràcter retroactiu

VilaWeb
Redacció
22.03.2011 - 16:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern ha volgut tancar la polèmica entre CDC i Unió sobre la supressió de l’impost de successions i ha decidit d’imposar-se el silenci sobre aquesta qüestió fins que no se n’aprovi el projecte de llei de reforma, d’ací a dues o tres setmanes. Aleshores Mas compareixerà per explicar tots els detalls; avui n’ha avançats alguns: que la supressió no es faria de cop, insinuant que seria al llarg de la legislatura, i que tindria caràcter retroactiu.

Mas ha declarat que no podia eliminar absolutament ni de cop l’impost de successions, i ha recordat, en declaracions a la Ser: ‘El que no podem fer és l’eliminació total i absoluta de cop. Els compromisos electorals són per a quatre anys’. Obre així la porta a una nova reforma del tribut al llarg de la legislatura i prova d’apaivagar la polèmica entre Unió -que reclama el compliment del programa de CiU i que se suprimeixi l’impost- i el secretari del govern, Germà Gordó, que va declarar que el tribut es mantindria en alguns casos, com ara entre oncles i nebots.

Mas ja va dir ahir que la reforma de l’impost de successions que prepara el govern deixaria Catalunya en igual o millors condicions que el País Valencià i la comunitat de Madrid, les dues comunitats que menys paguen per aquest concepte. I que això es faria amb caràcter retroactiu a 1 de gener del 2011. Mas ha defensat una Catalunya que no estigui ‘discriminada’ respecte a d’altres territoris de l’estat espanyol. Aquestes mateixes paraules ha expressat avui el portaveu del govern, Francesc Homs, després de la reunió de l’executiu. Però no ha volgut aclarir ni detallar cap més concepte sobre com serà la reforma de l’impost, fins que no se n’aprovi el projecte de llei, d’ací a dues o tres setmanes.

L’oposició critica el que considera una improvisació del govern. El PSC ha descartat de donar suport al govern en la tramitació de la reforma sobre l’impost i ha acusat l’executiu d’Artur Mas d’estar desorientat. Per la seva banda, el PP ha retret a CiU que faci marxa enrere en el compromís d’eliminar totalment l’impost i interpreta que, d’aquesta manera, CiU ‘demostra la seva predisposició a trobar acords amb el PSC’. Per a ICV, el govern vol ‘dissimular la pràctica supressió’ de l’impost i Esquerra ha acusat el govern de fer el ridícul i de convertir la supressió de l’impost de successions en un sainet que demostra, segons Joan Ridao, que la reforma del tribut impulsada per l’anterior govern era la correcta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any