Alerta al Japó per la contaminació radioactiva d’aliments i aigua

  • S'han trobat partícules de iode radioactiu a l'aigua corrent de Tòquio · S'ha prohibit la venda d'aliments de la prefectura de Fukushima · L'arribada de l'electricitat ja bomba aigua per refrigerar els reactors

VilaWeb
Redacció
19.03.2011 - 14:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els primers efectes de les fuites de gas radioactiu ja han arribat a Tòquio. El govern ha confirmat que s’han trobat partícules de iode radioactiu a l’aigua corrent de Tòquio i d’altres ciutats com Tochigi, Gunma, Saitama i Nigata. A més, ha prohibit la venda de productes provinents de la prefectura de Fukushima després d’haver detectat nivells alts de radioactivitat en la llet i en productes agrícoles de la zona.

El govern ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat i ha dit que, amb tot, els nivells de radioactivitat a l’aigua de Tòquio són encara molt baixos i que ‘no hi ha cap risc immediat’.

L’electricitat comença a bombar aigua a Fukushima

Mentrestant, l’arribada de l’electricitat ha permès començar a bombar aigua per refrigerara a la central de Fukushima. La companyia operadora de la central, Tòquio Electric Power Co (TEPCO), havia explicat que el corrent arribaria primer a reactor 2, el menys danyat de moment, i després, amb aquest ordre, a l’1, al 3 i al 4. Però finalment s’ha començat pel reactor 5 per una qüestió logística i de proximitat, segons fonts de la companyia.

Aquesta connexió és fonamental per a poder continuar refrigerant els reactors de la central i evitar així que s’escapi més material radioactiu. Tot amb tot, encara aviat per dir que el corrent que s’ha fet arribar a la planta és suficient per a bombar l’aigua per a refrigerar tots els reactors. Al llarg del cap de setmana es continuaran fent proves.

En un comunicat, l’empresa D’altra banda, el govern japonès ha avisat d’una possible gran apagada elèctrica a Tòquio, deguda precisament a les operacions que es fan a la central.

Puja el nombre de morts pel terratrèmol i el tsunami

La xifra de morts i de desapareguts arran del terratrèmol i del tsunami d’ara fa una setmana continua creixent. Ara com ara, el balanç oficial indica que hi ha 7.197 les víctimes mortals i 10.905 desapareguts. Mentrestant mig milió de persones continuen vivint en refugis improvisats sense calefacció i sense aigua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any