L’escriptor Haruki Murakami, XXIII Premi Internacional Catalunya 2011

  • Segons el jurat, s'ha convertit en un referent destacat de la literatura mundial i és un pont literari entre l'Orient i l'Occident

VilaWeb
Redacció
18.03.2011 - 12:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor japonès Haruki Murakami és el XXIII Premi Internacional Catalunya. El jurat l’ha escollit per majoria absoluta, perquè “la seva obra narrativa ha transcendit el seu àmbit cultural i ha esdevingut un referent notable del panorama literari mundial; per la creació d’una obra i d’un univers personal que dibuixa un món d’oscil·lacions permanents, entre real i oníric, humor i foscor; i perquè és un pont literari entre l’Orient i l’Occident, la lleugeresa taoista i l’absorció de tendències i tradicions culturals forànies.’ El premi el lliurarà el president Artur Mas el 9 de juny, al Palau de la Generalitat.

L’editorial Empúries ha publicat obra seva  en català, amb títols tan celebrats com ‘Tòquio Blues’, ‘Kafka a la platja’, el recull de contes ‘El salze cec i la dona adormida’ i les seves reflexions sobre com encaixen l’esport, l’escriptura i la vida a ‘De què parlo quan parlo de córrer’. Fa poques setmanes s’ha publicat en català ‘1Q84’, que transporta el lector a un Tòquio alternatiu en un any que George Orwell va revesatir de simbolisme, el 1984. El president del jurat, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, ha precisat que el nom de Murakami ja s’havia decidit abans de la catàstrofe que assola una part del Japó.

El Premi Internacional Catalunya, atorgat per la Generalitat de Catalunya i dotat amb 80.000 euros i l’escultura ‘La clau i la lletra’ d’Antoni Tàpies, es concedeix cada any als qui han contribuït decisivament a desenvolupar valors culturals, científics o humans en general onsevulla del món. La convocatòria de l’últim premi abastava del 28 de juliol al 31 de desembre de 2010 (Resolució PRE/2535/2010, publicada al DOGC núm. 5680) i hi concorrien 196 candidatures de 56 països, presentades per 225 institucions de 54 països i pel jurat mateix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any