La UE insisteix que la situació al Japó és fora de control

  • El govern japonès encara no ha aconseguit de refrigerar els reactors de la central de Fukushima

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.03.2011 - 17:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comissari europeu d’energia, Günther Oettinger, ha insistit avui que no es podia descartar cap efecte catastròfic perquè la situació a les centrals nuclears era fora de control. ‘En les pròximes hores poden haver-hi més fets catastròfics que podrien posar en perill la vida de la gent de l’illa’, ha dit Oettinger, que ahir ja va qualificar la situació d’apocalíptica.

Els ministres d’energia es reuniran dilluns

La Unió Europea ha convocat una reunió dels ministres d’Energia per a dilluns vinent per tractar la crisi nuclear del Japó i les conseqüències d’aquesta. També hi ha prevista una cimera de dirigents europeus els dies 24 i 25, segons que va anunciar el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.

Els països de la UE i la indústria nuclear van acordar ahir de sotmetre les centrals nuclears europees a proves de resistència per a determinar-ne la seguretat. Ara, les proves seran voluntàries i podran fer-se durant tot enguany. Així van decidir-ho els responsables del medi de la Unió, en la reunió extraordinària tinguda ahir a Brussel·les. Ara, els detalls de les proves de resistència no s’exposaran fins d’aquí a unes quantes setmanes, en una altra reunió.

De totes maneres, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ja ha comunicat que faria apagar totes les centrals nuclears alemanyes construïdes abans del 1980, set en total. I que l’apagada s’ajustaria a la moratòria de tres mesos, decidida dilluns pel govern alemany, perquè és necessària per a comprovar la seguretat de les centrals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any