Nova explosió a la central de Fukushima

  • Hi ha hagut una nova deflagració, al reactor 2 · Japó prova d'aturar la crisi nuclear, però la situació és cada vegada més greu · L'alarma nuclear puja al grau 5

VilaWeb
Redacció
15.03.2011 - 00:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alarma nuclear a la central de Fukushima no para de créixer. A la matinada hi ha esclatat un altre reactor, el 2, que, igual que l’1 i el 3, no es refrigerava. Pocs minuts abans de l’explosió, les autoritats havien admès, per primera vegada, que l’edifici de contenció de formigó d’aquest mateix reactor podia haver-se danyat. L’alarma nuclear ha pujat al grau 5 de l’Escala Internacional d’Incidents Nuclears (INES), que és de set graus.

 

Les altres explosions

L’escalfament i la pressió van fer que dissabte al matí esclatés el reactor 1, encara que no va afectar l’estructura de contenció, segons que sembla. Tot i amb això, hi ha indicis d’una fusió del nucli del reactor, fet ben greu, perquè pot alliberar molta radiació. A tots tres reactors, els treballadors de Tokyo Electric Power Company (TEPCO), la companyia que gestiona la central, hi injecten aigua de mar per mirar de reduir-ne la pressió i la temperatura.

Onagawa i Tokai

A més de la de Fukushima, hi ha dues centrals més tocades pel gran terratrèmol de divendres: la d’Onagawa, situada a la costa de la devastada prefectura de Miyagi, al voltant de la qual s’ha observat una radioactivitat superior a la permesa, però les autoritats l’atribueixen a la fuita de Fukushima; i la de Tokai, al nord de Tòquio, amb un reactor mal refrigerat.

A la d’Onagawa, les autoritats japoneses van informar ahir a l’agència nuclear de les Nacions Unides que hi havien decretat el nivell més baix d’emergència, ‘per les lectures de radioactivitat superiors als nivells permesos a la zona que envolta la planta.’ Les autoritats japoneses investiguen la font de radiació.

A la de Tokai, a uns 120 quilòmetres al nord de Tòquio, ahir a migdia es va comprovar que hi havia una anomalia, i és que hi falla el sistema de refrigeració del reactor 2: dels tres generadors que hi ha, no funciona sinó un.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any