Quatre-centes persones reclamen el tancament definitiu de la nuclear de Cofrents

  • La plataforma Tanquem Cofrents protesta contra la previsible renovació de la llicència d'explotació de la nuclear

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb el rerefons de l’estat d’emergència nuclear al Japó arran del terratrèmol de divendres, ahir es va fer a la vall de Cofrents una marxa contra l’allargament de la llicència d’explotació de la central nuclear de Cofrents. Els activistes de Tanquem Cofrents estan convençuts que abans del 20 de març el govern espanyol allargarà la llicència deu anys més i per això fins a quatre-centes persones, la majoria representants de col·lectius i entitats ambientalistes, es van manifestar ahir al matí per demanar-ne el tancament definitiu.

La majoria de concentrats provenien d’Alcoi, d’Alacant, de la Vall d’Uixó, de la Ribera, de València, de la Vall d’Aiora o del Camp de Morvedre, però també d’Almansa, d’Albacete i de la Manchuela manxega.

L’última marxa antinuclear a la vall va ser el 1996 i, com explicava una de les portaveus de la plataforma Tanquem Cofrents, Lourdes Tejedor, els nombrosos fronts ambientals i ecològics que afecten el País Valencià havien impedit fins ara de convocar-ne una altra. El previsible allargament de la llicència de Cofrents ha empès molts col·lectius, enguany, a reprendre les accions. Carlos Bravo, portaveu de Greenpeace, una de les organitzacions que formen part de la plataforma, va explicar a VilaWeb que el termini per a renovar-la es tanca el 20 de març i que és gairebé segur que l’aprovaran a última hora. Bravo acusa el govern espanyol d’incomplir la promesa electoral de reduir les nuclears. A més, diu que s’està modificant el marc legal per a afavorir les nuclears i en detriment de les energies renovables.

Com Bravo, Nacho Serra, portaveu de WWF-Adena, una altra organització de la plataforma, creu que el més sensat seria tancar la central i assegura que el perill d’un accident greu augmenta cada dia que passa. Recorda que és una de les nuclears amb més avaries i que l’últim informe del Centre de Seguretat Nuclear va concloure que és la central amb les dosis de radioactivitat més altes tant per als treballadors com per al medi.

A Tanquem Cofrents no entenen com pot ser que s’aprovi una llicència de deu anys, a proposició d’Iberdrola, l’empresa explotadora, si les instal·lacions són velles. Al començament, la llicència s’atorgava cada dos anys o cinc i, a mesura que ha passat el temps es donen llicències per a períodes més llargs. També estan convençuts que les nuclears impedeixen el desenvolupament de les energies renovables.

Lourdes Tejedor va afegir, respecte a la situació de la central japonesa de Fukushima afectada pel terratrèmol de divendres, que té molts punts de contacte amb la de Cofrents: totes dues són de tecnologia semblant; el govern japonès va ampliar-ne l’any passat l’explotació fins el 2021; i són situades, totes dues, en zona de falla sísmica, tot i que de magnitud diferent.

EUPV demana el pronunciament de la Generalitat

El diputat i membre d’EUPV Lluís Torró va demanar ahir al Consell que es pronunciï a favor del tancament de la central nuclear de Cofrents. Va recordar que la seva formació ja ho havia sol·licitat moltes vegades, tant al govern valencià com a l’espanyol, fins ara sense èxit. Per Torró, ‘l’única sortida possible per a la central valenciana és el tancament definitiu’. ‘Malgrat que la comparació és molt allunyada, no podem deixar de mirar què passa al Japó per a comprovar el risc enorme que tenen les centrals nuclears, i encara més si són en zona sísmica, com és el cas de Cofrents’, va afegir.

Per això el diputat insisteix en la necessitat que, arran de la caducitat de l’actual llicència de funcionament, ‘no s’esperi ni un dia més i es tanqui definitivament’. ‘Les constants incidències que té la central no es tenen en compte’, ha dit, i la intenció d’allargar-ne la vida útil és ‘preocupant’ perquè ‘funciona des de fa més de dues dècades i el perill d’accident nuclear és cada vegada més gran a causa de l’envelliment de la infrastructura’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any