Incertesa per la possible fusió del nucli del reactor 1 de Fukushima

  • Els enginyers treballen per estabilitzar tres reactors de la central de Fukushima afectats per la manca de refrigeració · El govern decreta l'emergència a la central d'Onagawa per radiació · Problemes de refrigeració a la central de Tokai

VilaWeb
Redacció
13.03.2011 - 07:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els problemes i incidents a les centrals nuclears del Japó, arran del terratrèmol i tsunami de divendres, no s’aturen. El secretari en cap del govern japonès, Yukio Edano, ha afirmat al matí que el reactor 1 de la central de Fukushima pot haver experimentat una fusió nuclear parcial. Una fusió nuclear és una fallada molt greu al nucli del reactor, amb un gran potencial d’alliberament de radiació. Els enginyers no s’han pogut acostar prou al nucli per confirmar-ho, però els nivells de radicació detectats a l’aire donen peu a pensar-hi. Ahir, l’Agència de Seguretat Nuclear i Industrial del Japó ja va advertir d’aquesta possibilitat. Edano ha afegit que al reactor número 3 de la mateixa central hi pot haver una fusió parcial i fins i tot risc d’explosió, com va passar ahir al reactor 1. A tots dos reactors, com també al 2, els treballadors de Tokyo Electric Power Company (Tepco) injecten aigua de mar per mirar de reduir-ne la pressió i la temperatura. Paral·lelament, les autoritats han decretat el nivell més baix d’emergència en una altra planta, la d’Onagawa, arran de lectures de radioactivitat superiors als nivells permesos. La central d’Onagawa es troba a la prefectura de Miyagi, una de les zones més afectades pel tsunami. I poc després s’ha sabut que a la central de Tokai, la més important del país i a cent vint quilòmetres de Tòquio, s’ha aturat una part del sistema de refrigeració, tot i que l’empresa que la gestiona diu que funciona correctament.

Nivells de radiació a Fukushima

Tot i l’aparició de nous incidents, la principal preocupació de les autoritats se centra en la nuclear de Fukushima. La radiació prop de la central superava avui els nivells de seguretat i per això Tepco ha traslladat al matí al govern l’avís que hi havia una situació d’emergència. La radiació detectada arriba a 882 micro sieverts per hora, superior al nivell permès, que és de 500 micro sieverts. La companyia ha afegit que els nivells no suposen una amenaça immediata a la salut. Prèviament, la central nuclear havia començat a alliberar vapor del reactor número 3. Un augment semblant en els nivells de radiació va tenir lloc després d’alliberar-se gas radioactiu del reactor número 1 per a alleujar-ne la pressió, ahir. També aleshores l’empresa va informar el govern d’una situació d’emergència.

De nivell quatre

Cal recordar que ahir a primera hora del matí es va produir una explosió a la central nuclear de Fukushima, situada a 240 quilòmetres de Tòquio. L’esclat va ensorrar part del sostre i murs del reactor número 1 i va ferir quatre treballadors. L’Agència de Seguretat Nuclear va descartar que el reactor n’hagués quedat afectat i el govern va atribuir l’explosió a vapor d’aigua, sense perill. Amb tot, l’accident es va valorar a última hora com un desastre de nivell quatre (accident amb conseqüències locals) en l’Escala Internacional d’Esdeveniments Nuclears, de set graus.

L’accident, doncs, se situa sols per darrere dels desastres de Txernóbil (Ucraïna, 1986) i Three Mile Island (EUA, 1979), segons dades de l’Agència de Seguretat Nuclear del Japó. Segons aquesta escala, l’accident de Three Mile Island va arribar al nivell cinc, i el de la nuclear de Txernóbil, el més greu de la història, va assolir un set sobre set.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any