Pau Alabajos: ‘La indignació és un bon ingredient per a fer cançons’

  • El cantant de Torrent publica un tercer disc amb cançons d'amor i de lluita

VilaWeb
Bel Zaballa i Jordi Carreño
08.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El músic Pau Alabajos acaba de publicar un nou disc, titulat ‘Una amable, una trista, una petita pàtria’, que és el primer vers del poema ‘Coral romput’ de Vicent Andrés Estellés. Diu que aquest vers reflecteix una pàtria més íntima i personal i que aquest concepte s’adiu a la perfecció amb el del disc, que combina cançons d’amor i de lluita. ‘Les cançons naixen de la necessitat d’abocar allò que et preocupa en un paper pautat i alliberar-se del dolor. La indignació és un bon ingredient per a fer cançons’, diu en aquesta entrevista amb VilaWeb TV.

Potser perquè no hi ha revolta sense tendresa, al disc hi trobem cançons de lluita i protesta i cançons íntimes. La censura informativa de ‘Zàpping’ (‘La terra és plana perquè ho diu/ l’informatiu de Canal 9’), que podeu veure interpretada en directe a l’Espai VilaWeb, dóna pas a ‘Una nit a Berlín’ comptant cicatrius i ferides. I la memòria històrica (‘Exhumarem la veritat, / traurem a la llum del dia/ les ferides del passat’) es combina amb un inventari d’una relació de dos mesos i vint-i-un dies.

Alabajos també ha deixat constància en forma de cançó (‘1948’) del viatge per Palestina que va fer amb Obrint Pas, Cesk Freixas i Nabil organitzat per la Xarxa d’Enllaç; a ‘Mil milions’ (interpretada en directe a VilaWeb) recorda tota la gent oblidada que pateix fam; i a ‘Nit i boira’ ha retut homenatge a Carlos Palomino i Guillem Agulló, morts per la ultradreta. El músic diu que aquesta cançó també vol posar de relleu el fet que aquestes morts han tingut lloc a final de segle XX i principi del XXI. ‘L’informe Raxen documenta més de sis-centes agressions al País Valencià només durant l’any passat. Això hauria d’encendre totes les alarmes, i no ho ha fet!’, s’exclama.

Cançons nascudes de la indignació i els sentiments més elementals, tres de les quals presenta acompanyades d’una orquestra simfònica formada per més de vuitanta músics. La violinista Laura Navarro, que sempre l’acompanya, ha estat l’encarregada de fer els arranjaments d’orquestra, i el músic Toni Xulcà ha estat el responsable de la producció artística. Amb la inauguració del Barnasants d’enguany com a tret de sortida de la ronda, Alabajos comença a omplir l’agenda de concerts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any