Gaddafi acusa els insurgents d’estar a les ordres d’AlQaida

  • Amenaça de tallar el subministrament de petroli · El opositors avancen cap a Trípoli · Ja controlen el nord-est del país · Una part important de l'exèrcit s'ha sumat a la protesta · Incertesa sobre el nombre de morts, que ja supera el miler

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.02.2011 - 15:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En un nou missatge adreçat als ciutadans, en aquest cas via telefònica, Muammar al-Gaddafi ha acusat els insurgents d’estar al servei d’Osama Bin Laden i ha cridat al poble de Líbia a combatre els manifestants, que ja controlen el nord-est del país. Gaddafi ha donat el condol a les famílies de les víctimes de la violència dels últims dies i ha qualificat de ‘farsa’ les informacions que indiquen que els opositors controlen l’est del país. També ha amenaçat de tallar el subministrament de petroli si no s’aturen les protestes.

En el discurs, molt més curt que no el de fa dos dies, Gaddafi ha dit que els insurgents actuen sota els efectes del l’alcohol i les drogues i ha animat a desarmar-los. I ha afegit que Isabel II fa més anys que és al poder que no pas ell.

Mentrestant, els detractors del règim avancen d’est a oest i són cada vegada més a prop de la capital, Trípoli. Cada vegada més sol, Gaddafi compta amb la lleialtat d’una part cada vegada més petita de l’exèrcit, la seva guàrdia personal i alguns mercenaris africans, a qui ha ofert diners a canvi de protecció. Dissidents del règim i dirigents estrangers creuen que Gaddafi, que ha anunciat un altre discurs televisat a la tarda, viu les últimes hores al capdavant del país. Mentrestant, el poble libi prepara una gran manifestació per demà a la capital. Al-Jazira manté, com cada dia, un bloc de seguiment al minut del conflicte.

La comunitat internacional continua pressionant el govern de Gaddafi perquè aturi la violència contra els manifestants que demanen democràcia. Dimarts, el consell de seguretat de l’ONU ja féu una declaració condemnant la violència i subratllant que els responsables de les topades haurien de ‘retre comptes’.

Seguint la línia d’aquesta declaració, el portaveu del Departament d’Estat nord-americà, P. J. Crowley, va dir ahir que l’administració de Barack Obama sospesava ‘un ampli ventall de possibilitats, que inclouen la imposició de sancions’. I el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, va dir que Obama condemnava del tot la violència imperant a Líbia.

A banda, el ministre d’Afers Estrangers italià, Franco Frattini, va dir que, segons el seu govern, hi havia més de mil morts a Líbia i que hi hauria ‘un èxode multitudinari de libis a les costes europees,’ si la situació empitjorava, i més si Gaddafi fugia del país. Concretament, va dir, més de tres-cents mil libis fugiran aquests dies cap a les costes del nord de la Mediterrània i cap a Egipte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any