Mubàrak s’aferra al poder, però les protestes no s’aturen

  • Obama reclama al president egipci que prengui 'la decisió correcta' · Alguns opositors demanen que Suleiman assumeixi el poder durant la transició

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’èxit de l’enèsima manifestació ahir al Caire acorrala encara més el dictador Hosni Mubàrak, que es resisteix a abandonar el poder. El govern egipci descarta la sortida de Mubàrak i diu que ‘la majoria del poble vol que Mubàrak marxi amb dignitat’. Desenes de milers d’opositors al règim s’apleguen al voltant de la plaça Tahrir del Caire, on hi ha una important presència militar, i no abandonen la protesta.

Un ‘comitè de savis’, format aquesta setmana a proposta dels joves que han liderat la protesta contra Mubàrak, es va reunir ahir amb el vice-president egipci, Omar Suleiman, i el primer ministre, Ahmed Shafiq, i els han proposat que Suleiman assumeixi tot el poder, inclòs el del president. La voluntat d’aquest comitè és que sigui un dels homes forts del règim amb autoritat sobre l’exèrcit i els serveis de seguretat i intel·ligència qui dirigeixi la transició que reclamen.

Però malgrat la pressió popular, Mubàrak no està disposat a abandonar la presidència perquè creu que seria un pas en contra dels interessos d’Egipte. En una entrevista concedida a la televisió nord-americana ABC, la primera que fa des que va començar la revolta, el president egipci assegura que vol dimitir, però diu que no ho pot fer perquè només portaria ‘més caos’. A més, Mubàrak tem l’ascens dels Germans Musulmans, partit islamista d’oposició, si abandona el poder.

Mubàrak nega que ordenés una operació encoberta contra els opositors a la plaça Tahrir. Els manifestants denuncien que el govern de Mubàrak va mobilitzar agents de paisà que van ser l’origen dels enfrontaments de les darreres hores, que han deixant un balanç d’almenys cinc morts.

Obama reclama a Mubàrak que prengui ‘la decisió correcta’

El president dels EUA, Barack Obama, va reiterar ahir al vespre que Mubàrak havia de prendre la decisió correcta per a aconseguir una transició ordenada i el va advertir que les ‘fórmules del passat’ no funcionarien pas. No va considerar en cap cas la dimissió immediata del president egipci.

La Unió Europea no arriba a demanar-li a Mubarak que marxi

Els caps d’estat i de govern de la UE van signar ahir una declaració conjunta que reclama a ‘totes les parts’ dels enfrontaments violents al Caire que abandonin la violència i insten les autoritats a complir les aspiracions del poble egipci ‘amb reformes polítiques i no amb repressió’. El consell de líders europeus aposta per una transició cap a un govern d’unitat ‘que comenci ara’ però no arriba a demanar-li a Mubàrak que se’n vagi.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any