Barcelona, seu del primer festival de ‘crowd funding’

  • S'hi aplegaran plataformes de microfinançament com Verkami i projectes com 'Arròs Movie'

VilaWeb
Redacció
04.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Demà es farà el primer festival de ‘crowd funding’ del nostre país, impulsat pel col·lectiu ‘Compartir dóna gustet‘ i sostingut per plataformes i projectes que aprofiten aquesta nova forma de microfinançament. El festival vol ser un punt d’aplec per cercar formes de finançament, segons que va dir la realitzadora Alba Sotorra en la presentació del festival, a l’Espai VilaWeb (vídeo).

A l’Arts Santa Mònica hi haurà debats entre les plataformes Verkami, Lánzanos i Goteo, i sobre els projectes ‘Arròs Movie‘, ‘No-Res‘, ‘Wargames‘, ‘DesdelaminaTV‘, ‘El Cosmonauta‘ i ‘L’activista‘. Després, a l’Adriantic se celebrarà la festa ‘Arròs Movie’, un futur film de ‘Compartir dóna gustet’, que els promotors volen costejar, si més no en part, pel sistema del finançament compartit.

El finançament compartit (‘crowd funding’) és una manera d’obtenir aportacions de molta gent per invertir-les en projectes creatius. Tot amb tot, Marc Sampere, director i guionista del projecte ‘Arròs Movie’, creu que el finançament compartit és un canvi de la manera de produir i de distribuir un producte cultural, en què els consumidors es converteixen en coproductors del projecte que financen.

Entre els projectes del nostre país que ara es costegen de manera compartida hi ha ‘Arròs Movie’, un projecte de film de ‘Compartir dóna gustet’; ‘Apadrina un frame‘ per sufragar la post-producció del curt-metratge valencià ‘La victòria d’Úrsula‘; ‘DesdelaminaTV’, un canal de televisió per estimular la vida del barri de la Mina; el documental interactiu ‘War games’; i ‘No-res’ un documental sobre la transformació de la Colònia Castells.

Verkami i Goteo són dues plataformes que es dediquen a sostenir projectes des de les pàgines web respectives, on els usuaris poden fer les seves aportacions econòmiques dins el període de temps pre-establert. Com explica un dels responsables de Verkami, Joan Sala: concedeixen ‘quaranta dies per a aconseguir els diners necessaris’, però si no s’arriba a la suma establerta, no es rep res. Sala puntualitza que, amb aquests sistema, no se sufraguen únicament projectes audiovisuals, sinó també ‘reportatges, llibres i formes d’expressió artística diverses’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any