El Caire es col·lapsa i més d’un milió de manifestants reclamen la dimissió de Mubàrak

  • L'exèrcit bloca els accessos per carretera i tren a la capital i a Alexandria, on també hi ha manifestacions

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.02.2011 - 13:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més d’un milió de persones s’han concentrat des de primera hora al centre del Caire en l’anomenada ‘marxa del milió’, per a exigir la dimissió del president Hosni Mubàrak. A hores d’ara marxen cap al Palau Presidencial. L’exèrcit, que considera ‘legítimes’ les demandes dels manifestants, talla carreteres i trens cap al Caire i Alexandria, on l’oposició també ha convocat una manifestació.

Les marxes i la vaga general d’avui són convocades pel Moviment Opositor 6 d’Abril, una xarxa juvenil sorgida a través de Facebook i que amb el nom ret homenatges als milers d’egipcis que van secundar l’abril de 2008, a través d’internet, les mobilitzacions laborals del delta del Nil contra l’augment de preus.

Per accedir a la plaça Tahrir, on ha començat la marxa, s’han de passar cinc controls de seguretat, dos dels quals fixats per l’exèrcit. L’objectiu és evitar que s’infiltrin membres de les forces de seguretat a la manifestació, cosa que podria generar aldarulls. Els organitzadors de la protesta s’encarreguen dels altres tres controls, que tenen el mateix propòsit.

Els convocants, tant al Caire com a Alexandria, han avisat que els últims canvis ministerials introduïts ahir per Mubàrak no els aturaran i han assegurat que el seu objectiu és enderrocar el règim del president. Mubàrak va prendre jurament ahir als nous membres del govern, entre els quals figura un nou titular d’Interior, Mahmud Wagdy, antic director del Departament d’Investigacions Criminals i del Servei Penitenciari. El nou vice-president, nomenat dissabte, era fins ara el cap dels serveis d’intel·ligència, Omar Suleiman, en un pas més cap a la militarització del govern.

Els manifestants concentrats a la plaça Tahrir del Caire, justament, van llançar ahir un ultimàtum a l’exèrcit perquè elegeixi entre el moviment de protesta i el president Hosni Mubàrak. Si dijous no tenen cap  resposta, han anunciat una marxa al palau presidencial d’Heliòpolis, residència de Mubàrak. En un comunicat posterior, l’exèrcit va prometre que no recorrerà a l’ús de la força contra els manifestants, va reconèixer que les demandes són ‘legítimes’ i va assegurar que la llibertat d’expressió és garantida a tots els ciutadans que es manifestin pacíficament.

La manifestació d’avui és entesa pels manifestants i per molts analistes com un punt d’inflexió, car serà la marxa més multidtudinària i s’espera que Mubàrak hi reaccioni d’alguna manera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any